REKLAMI GEÇ

Arslan: Yürütmenin yargıyı himayesi kabul edilemez

Arslan: Yürütmenin yargıyı himayesi kabul edilemez

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yeni Adli Yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenmesini “Yargı gölge ve müdahale kabul etmez. Yürütmenin yargıyı himayesi kabul edilemez” sözleriyle eleştirdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Eylül 2016 Perşembe, 11:01

CHP Milletvekili Kazım Arslan, Adli Yıl açılış törenine neden katılmadıklarıyla ilgili yazılı açıklamasında, CHP’nin yargı bağımsızlığına yönelik olmazsa olmaz saydığı kurum ve kurallar için kararlı tavrını sürdürdüğünü belirtti.

“YENİKAPI RUHU ZEDELENİYOR”
Şimdiye kadar hiç olmayan uygulamayla ilgili Cumhurbaşkanlığı’nın itirazları dikkate almadığını, sergilenen tavırla Yenikapı ruhunun da zedelendiğini kaydeden Arslan, “Uzlaşı adı altında, mülkiyeti dahi belli olmayan, mahkeme kararlarına karşı kaçak olarak inşa edilmiş bir Saray’da, yargı bağımsızlığının ve kararlarının yok sayıldığı bir mekânda, Adli Yıl açılışına karşıyız ve katılmayacağız. Hep beraber çay toplamasını değil, talimat almadan, cüppe iliklemeden, hukuka ve vicdanına dayalı karar veren yargı mensuplarının ve kurumlarının Adli Yılı’nı kutluyoruz” dedi.

“YÜRÜTME VE YARGI AYRI ERKLER”
Adli Yıl açılış töreninin önceden planlanan yerin aksine Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na alındığını, bunun nedenini anlamakta zorlandıklarını ifade eden Arslan, Cumhurbaşkanlığı’nın yürütmenin başı konumunda, yargının ise ayrı bir erk olduğunu, bu nedenle yürütmenin himayesinde Adli Yıl açılışının Saray’da yapılacak olması kabul edilemez gördüklerini söyledi.

İŞTE KATILMAMA GEREKÇELERİ
“Genel Başkanımız bu açılışa katılmayacak. Bizler de katılmayacağız” diyen CHP Milletvekili Kazım Arslan, katılmama gerekçelerini şöyle sıraladı:

1- Yargı yılı açılışının, Anayasada yürütmenin başı olarak tarif edilen Cumhurbaşkanlığının “himayesine” alınması kuvvetler ayrılığı ilkesine ve yargı bağımsızlığına kesin olarak aykırıdır.
2- Yargı gölge ve müdahale kabul etmez. Yürütmenin yargıyı himayesi hiçbir şekilde kabul edilemez.
3- Sarayın yapımı ve maliyetindeki şüpheler sorun olmaya devam ediyor. Hala maliyeti bilinmiyor, ne kadara yapıldığı rakamı halka açıklanmış değil. Yargı kararları çiğnenerek, ihlal edilerek yapımı tamamlanmış bir Saray’da yargı yılı açılışı bizatihi yargıya gölge düşürür.
4- Yargı geleneği ve etiği, yürütme hakimiyeti görüntüsü altında toplanmaya izin vermez. Tarihimizin hiçbir döneminde böyle bir uygulama örneği yoktur. Kurumların geleneklerini yok etmek kurumları yok etmekle eşdeğerdir.
5- Yargı bağımsızlığı, saygınlığı ve evrensel değerlerini korumak için bu görüntüye karşı çıkmak şarttır,aksi halde Yürütmeye bağlı bir Yargı ortaya çıkar.
6- Önceden belirlenen otel şartlarının güvenlik riski yaratacağı iddiasının gerçekle ve inandırıcılıkla ilgisi yoktur. Bu Türkiye’de otellerde kalanların da güven içinde olmadığının ikrarı demektir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı