REKLAMI GEÇ

Ertemur, çiftçileri gündeme taşıdı

Ertemur, çiftçileri gündeme taşıdı

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Acıpayam, Kale ve Sarayköy’deki çiftçilerin durumunu, TBMM gündemine taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 4 Mayıs 2010 Salı, 18:16

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemir, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na verdiği 3 ayrı soru önergesiyle, Acıpayam, Kale ve Sarayköy’deki çiftçilerin durumunu gündeme getirdi. Ertemur, “Ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesi yönünden; son yıllarda tarımda yaşanan kriz, çiftçiyi büyük ölçüde mağdur etmiştir. Diğer taraftan ülke genelinde yaşanan büyük afetler, çiftçiye yapılan desteklerin bazılarının kaldırılması, bazılarının da azaltılması neticesinde; çiftçilerin bir kısmının tarımsal faaliyeti terk ettiği, bir kısmının ise kredi borçlarını ödeyebilmek için sahip oldukları tarımsal araç-gereç, tarla, arsa, arazi ve benzeri mal varlığını satarak bulundukları bu zor durumdan kurtulmaya çalıştıkları gözlenmektedir. Ülkemizde işsizlik sorunu devam ederken T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince verilen yüksek faizli krediler sonucu, her geçen gün daha da fakirleşerek tarımsal faaliyeti terk etmek zorunda kalan çiftçilerinde işsizler arasına katılmasının önemli ölçüde sosyal bir patlamaya neden olacağı bir gerçektir” dedi.

Ertemur, Acıpayamlı çiftçilere dair soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
1-2005–2010 yılları arasında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifinde kredi alan çiftçi sayısı kaçtır? Borçlarından dolayı Traktörü ve tarım arazisi icrada olan çiftçi sayısı kaçtır?
2-2005–2010 yılları arasında kaç çiftçimizin kredisi, zamanında ödenemediğinden dolayı ilgili kurumlarca yeniden yapılandırılmıştır? Yeniden yapılandırılan borç miktarı ne kadardır?
3-2005–2010 yılları arasında, kaç üreticimiz borçlarından dolayı icra takibine uğramıştır? İcra takibine konu olan borç miktarı ne kadardır? Ne kadar borç bu yöntemle tahsil edilmiştir?
4-Denizli ili ACIPAYAM ilçesinde 2005–2010 yılları arasında diğer bankalarda aldığı kredilerden dolayı icrada ve takipte olan çiftçi sayısı kaçtır?
5-2005–2010 yılları arasında almış oldukları tarım destekleri nelerdir? Toplam tutarı ne kadardır?2010 yılı gübre ve mazot destekleri ne zaman verilecektir*
6-2005–2010 yılları arasında ödenmeyen tarım destekleri var mıdır? Varsa ne zaman ödenecektir?
7-Denizli ili ACIPAYAM ilçesinde 2008–2010 yılları arasında Sulama Birliklerine elektrik ve su borcu olan çiftçi sayısı kaçtır? Toplam tutarı ne kadardır?

Ertemur, aynı soruları Kale’deki çiftçiler için 2007-2010 yıllarını baz alarak, Sarayköy’deki çiftçiler için de 2005-2010 yıllarını baz alarak sordu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı