REKLAMI GEÇ

“Sorun iktidar değil sistem sorunudur”

“Sorun iktidar değil sistem sorunudur”

CHP Denizli Gençlik Kolları, Soma’da yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüne neden olan olayla ilgili açıklama yaptı. CHP Gençlik Kolları Başkanı Barış Çelik, “Sorun iktidar değil sistem sorunudur. Bu sistem yeniden revize edilmelidir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mayıs 2014 Cumartesi, 17:13

CHP Denizli Gençlik Kolları üyeleri, açıklama için Candoğan Parkı önünde bir araya geldi. Gençlik Kolları Başkanı Barış Çelik, Soma’da meydana gelen facianın, Türkiye işçi sınıfı tarihinde yeni bir felaket olarak yerini aldığını vurguladı.

Çelik, “Her defasında kaderci bir anlayışla geçiştirilmeye çalışılan bu cinayetlerin önlemleri alınmamakta ve toplum iktidarlar tarafından aldatılmaktadır. Sorun iktidar değil sistem sorunudur. Bu sistemde işçiler metalaştırılmakta ve yaratılan her artı değer belki de patronların İstanbul’daki inşaatlarına bir kat olarak geri dönmektedir. Bu sistemde işçinin herhangi bir değeri yoktur. Patron için daha çok kar etmenin yolu her daim maliyetleri kısmaktır. Maliyetlerin kısılmasının en kolay yolu ise bunu işçilerin ücretlerine yansıtmaktır. Bu cinayetin kader olmadığı gibi maliyetlerin işçi ücretlerine bu denli yansıtılması da kader olmamalıdır” dedi.

Şimdi tartışılması gerekenin bu bozuk düzenin kendisi olduğunun kavranması gerektiğini ve meselenin bu sistemin yeniden revize edilmesi olduğunu ileri süren Çelik, açıklamasını şöyle devam etti:
“Halkın evlatlarını tokatlayan bir Başbakan, tekme atan bir müşavirin esasen meşruiyetinin kaldığını düşünmemekteyiz. Yine daha önce bu halkın emekçilerine “iyi öldüler” diyebilme cesaretini gösterebilen bir kabine üyesinin olduğunu da aklımızdan çıkarmamalıyız. Tüm bunlara karşılık bizlerse haklılığımızı tarihimizden almaktayız. Geçmiş yıllarda Genel Başkanlarımızın maden ocaklarına yaptıkları ziyaretler aslında bizlerin bu noktada hangi cephede yer almaya gayret gösterdiğinin bir fotoğrafıdır.

Bu çaba bizler için önemlidir. Sınırsız ve biçimsiz bir özelleştirme politikalarına karşı olduğumuzsa ortadadır. Bundan sonraki süreçte Maden İşletmeleri acilen devletin denetleyebileceği bir mekanizmayla yeniden düzenlenmelidir. Madenler ortak kamusal alanlardır. Bu sebeple bu alanların özel şirketler tarafından işletilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bireysel zenginleşmeyi değil toplumsal zenginleşmeyi sağlayan ve üreten bir yapıyla bu katliamların önüne geçilmelidir.”

Çelik, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yılbaşını Soma’da maden emekçileriyle geçirdiğini de hatırlatarak, CHP Gençlik Örgütleri olarak emekçilerin haklarını her daim savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı