REKLAMI GEÇ

‘Mehdi Gelecek’ olayında ikinci perde

‘Mehdi Gelecek’ olayında ikinci perde

“Mehdi Gelecek” diyen ve ardından istifa eden Cumhurbaşkanı Danışmanı Tanrıverdi’nin konuştuğu İslam Birliği Kongresi’nin deklerasyonuna Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ulaştı. Öztürk kongrede Anayasa’ya ve yasalara aykırı durumlar tespit ettiğini söyledi, yazılı soru önergesi verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Ocak 2020 Perşembe, 17:45

“Mehdi Gelecek” sözleri nedeniyle eleştirileri toplayan ve Cumhurbaşkanı danışmanlığı görevinden istifa ettiğini duyuran Adnan Tanrıverdi’nin skandal açıklamayı yaptığı 3. Uluslararası ASSAM (Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği) İslam Birliği Kongresi’nin ilk iki bölümünde ortaya çıkan deklerasyona İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ulaştı.
Öztürk olayın ‘mehdi’ konusundan çok daha farklı boyutlara uzandığını, öneminin çok daha fazla olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemi ile yazılı soru önergesi verdi. Denizli Milletvekili Öztürk ilki 23 Kasım 2017’de gerçekleştirilen kongrede anayasaya ve yasalara uygun olmayan durumlar tespit ettiğini, buna karşın kongrenin destekleyicileri arasında kamu kurumlarının bulunduğunu belirtti. Kongrede Asya ve Afrika kıtalarında yer alan 61 İslam ülkesinin ortak bir güç oluşturması ve konfedarasyon şeklinde yönetimleri öngörülüyor. İşte üç kez gerçekleşen İslam Birliği Kongresi’nde ortaya atılan ve Asrika adı verilen yeni ülkeye ilişkin öngörü, temenni ve diğer detaylar…

İŞTE MİLLETVEKİLİ ÖZTÜRK’EN TESPİTLERİ
– ASSAM İslam Birliği Kongresi’nin ilki 2017 Kasım’ında gerçekleştirildi. “Mehdi Gelecek” ifadelerinin dikkati çektiği kongre ise 20 Aralık 2019’da yapıldı.

– ASSAM’ın orgazi ettiği kongreye Üsküdar Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Adaleti Savunanlar Derneği, Türk Hava Yolları, MKEK Aselsan, TAİ, Havelsan, Emin Evim, Mor Yapım, Ekon Güvenlik, Akit TV, SADAT, Bursü Büyükşehir Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Esenler Belediyesi, Sancaktepe Belediyesi, Sultangazi Belediyesi destek verdi. Öztürk, Diyanet İşleri Başkanı’nın da toplantıya katılım gösterdiğini belirtiyor.

– Kongre deklerasyonu Asya ve Afrika kıtalarında bulunan toplam 61 İslam ülkesinin ortak Anayasası olarak gösteriliyor.

– ASRİKA olarak tanımlanan yeni ülkenin ortak savunma sanayinin kurulması görüşü yer alıyor.
– Tanrıverdi kongredeki konuşmasında İslam coğrafyasındaki tüm ülkeleri tek bir devlet olarak tanımlıyor. Devlet birliğinden konfederasyon olarak söz ediyor ve başkenti olarak İstanbul’u işaret ediyor.

– ASRİKA’da resmi dil Arapça ikinci resmi dil olarak ise Türkçe olarak gösterilen bir anayasa modeli yer alıyor.

– İslam Birliği Anayasası toplam 161 maddeden oluşuyor. Şerri hükümler çerçevesinde Anayasanın hazırlandığı ifade ediliyor.

– Konfederasyonun faaliyet alanları Adalet, Savunma Sanayi, İçişleri, Dışişleri, ve Savunma bakanlıkları olduğu kaydediliyor. Diğer bakanlıkların ise kendi içlerinde birimlere ayrıldığı bu durumun İslam Birliği Çağı’nın mecburi gereksimini olduğunu vurgulanıyor. Tüm bu çalışmalar yine ‘Mehdinin Gelişi’ne hazırlık olarak işaret ediliyor.

– ASRİKA’nın Adalet Divanı’nın olması gereklilik olarak görülüyor. Ayrıca bu divanın kararlarını uygulamak amacı ile Ani Müdahale Kuvvetleri tertip ediliyor.

– Ülkenin para birimi Asrika Dinarı olarak işaret ediliyor.

– Ortak Para Birliği, Ortak Gümrük Birliği, Ortak Ticaret Birliği ve Ortak Pazar Kurulması ile İslam ülkeleri arasındaki ticaret sınırlarının kaldırılması gerektiği vurgulanıyor.

– Tanrıverdi kongredeki konuşmasıda İslam ülkelerinin ortak savunma gücü oluşturarak bir ‘süper güç’ olacağı ifade ediliyor.

YASALAR VE ANAYASA ÇİĞNENİYOR
İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk yeni bir devlet kurma macı taşıyan kongrenin hem Anayasayı hem de yasaları açıkça ihlal ettiğini belirtti. Öztürk devletüin resmi kurumlarının kongreyi desteklemesinin amacını sorgularken Diyanet İşleri Başkanı’nın o toplantıya neden katıldığını sordu.

Öztürk soru önergesinde “Konferanslar için İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınmış mıdır?” diye sordu. konferansın Anayasa ve Dernekler Kanunu’na aykırı söylemler içerdiğini bu konuda bir soruştarma açılıp açılmadığını da sordu.

Denizli Milletvekili Öztürk 9 maddelik soru önergesinde kongrenin yapılmasına neden müsaade edildiğini, kamu kurumlarından ve yerel yönetimlerden yapılan yardımın miktarını da sordu. İçişleri Bakanlığı’nın ASSAM’ın faaliyetlerine ve gelir kaynaklarına yönelik inceleme başlatıp başlatmadığını da soran Denizli Milletvekili Öztürk, “Tanrıverdi’nin ‘Mehdi gelecek. Ortamı buna göre hazırlamalayız’ sözleri yaşının ilerlemesine mi bağlıdır? Bu cümle ve fikirleri sebebi ile kendisi hakkında cumhurbaşkanlığı tarafından işlem tesis edilmiş midir?” diye de sordu.

DAHA İLK KONGREDE GEREĞİ YAPILMALIYDI
Denizlihaber.com’a değerlendirmede bulunan Milletvekili Yasin Öztürk, 2017 yılında yapılan ilk toplantıda bir model çizildiğini bunun ise Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Bu dernekler faaliyetlerini Dernekler Kanunu’na göre yapıyor. İçişleri Bakanlığı bunu takip ediyor. Daha birinci toplantıda Dernekler Kanunu’na muhalefet kapsamında işlem yapılmalıydı. Neden gözden kaçırılıyor? Diyanet İŞleri Başkanı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nden ayrı bir anayasal yapılanma modeli öngören bu tür toplantılara katılması rutin midir?” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı