REKLAMI GEÇ

Milletvekili Öztürk; Sayın Bakanlar Turhan ve Kasapoğlu cevap versin…

Milletvekili Öztürk; Sayın Bakanlar Turhan ve Kasapoğlu cevap versin…

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, sürekli iptal edilen Aydın- Denizli otoyol inşaatı ihalesi ve öğrencilerin barınma sorunları ile ilgili TBMM’ye iki ayrı soru önergesi verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ekim 2018 Çarşamba, 10:27

İyi Parti Denizi Milletvekili Yasin Öztürk, TBMM’ye verdiği önergelerle sorularına yanıt aradı. Birinci önergesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan sorular yönelten Milletvekili Yasin Öztürk, ikinci önergesindeki soruları da Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplamasını istedi.

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, şu açıklamaları yaparak sorularının yanıtını istedi:

Sayın Bakan Mehmet Cahit Turhan, cevap versin…

Aydın-Denizli otoyolu projesi ihalesi bu yıl içinde 3. Kez iptal edilmiştir. Otoyolun proje işlemleri 2008 yılında tamamlanmış olup her seçimde seçim vaadi olarak gündeme getirilmiştir. Denizli, Türkiye ihracatının %85’ten fazlasını gerçekleştiren ilk 10 şehir arasında bulunmaktadır. Başta tekstil, kablo üretimi, mermer ve madencilik olmak üzere pek çok sektörde ihracat yapan firmalarımız için nakliye büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda Aydın-İzmir otobanına bağlandığında ulaşım ve trafik büyük ölçüde rahatlayacaktır.

Kamuoyuna yansıyan haberlerde Ak Parti İzmir milletvekili sayınHamza Dağ’ın ‘’Demir fiyatları ve diğer fiyatlarda stabil olmayan süreçler yaşanıyor’’ ifadesi yer almıştır. Oysaki ilk ihale tarihi olan 24 Temmuz 2018’de 1 Amerikan doları 4.79 TL’dir. 2. İhale tarihi olan 15 Ağustos 2018’de 1 Amerikan doları 6.15 TL’dir 3. İhale tarihi olan 18 Eylül 2018’de 1 Amerikan doları 6.38 TL olmuştur.

Buna göre;

1- Dördüncü ihale tarihi olan 16 Ekim 2018 tarihi için döviz kuru hakkında bir öngörünüz var mıdır?

2- 16 Ekim 2018 tarihinde 1 ABD doları kaç TL olur ise ihaleyi 4. Kez iptal etmeyeceksiniz?

3- Bu ihalelerin gerçek iptal sebebi yatırıma ayrılan ödeneklerin bitmesi midir?

4- Bu ihalelerin gerçek iptal sebebi kamulaştırmanın bitmeyişi veya kamulaştırma bedellerinin karşılığının olmayışı mıdır?

5- Aydın-Denizli otoyolu bir proje olmak yerine milletimizin önüne her seçimde sunulan ve sonradan unutulacak bir seçim vaadi midir?

6- Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı kabinesine göreve geldikten sonraki ‘’ilk 100 gün hedefi’’ düzenlenen eylem planıyla Aydın-Denizli otoban ihalesinin gerçekleşeceği açıklanmıştır. 16 Ekimde yapılacak olan ihalede ertelenirse Sayın Cumhurbaşkanının açıklamış olduğu Eylem planında ilk sapma gerçekleşecektir. Sayın Bakanın ilk 100 gün hedefinden sapıldığı taktirde Sayın Cumhurbaşkanına arz edeceği mazeret nedir?

Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu, cevap versin…

Türkiye’de eğitim sisteminin içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle her yıl üniversiteyi kazanan öğrencilerin birçoğu barınma sorunu yaşamaktadır. 2018-2019 Öğretim yılında Üniversitelerimizde 7.5 milyonu aşkın öğrenci eğitim görmektedir. Açıköğretim fakültelerinde eğitim görmekte olanları çıkardığımızda üniversitelerde 4 milyonu aşkın öğrenci bulunmaktadır. 2017 yılı sonu itibariyle KYK’nın 766 yurdunda yaklaşık 630.000 yatak kapasitesi vardır. Devletin öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılama konusunda yetersiz kaldığı ortadadır. Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurt kapasitesi düşünüldüğünde birçok öğrenci cemaat, tarikat yada özel yurtlara mecbur bırakılmaktadır, bunlardan herhangi birine yerleşemeyen öğrenci de üniversite eğitimine başlamadan eğitimi bırakmak zorunda veya apart tarzı yerlere mecbur kalmaktadır. Özel yurtların veya apartların günümüz ekonomik şartları düşünüldüğünde çoğu aile çocuklarını okutmakta zorlanmaktadır.

Bu çerçevede;

1- 2018-2019 eğitim öğretim yılında kaç üniversite öğrencisi Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarından yararlanmak için başvuru yapmıştır? Bu başvurulardan kaçının talebi karşılanmış ve kaç öğrenci yurtlara yerleşmiştir?

2- 2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda Kredi Yurtlar Kurumun ’un yurt sayısı kaçtır? Bunların kapasitesi kaç kişidir?

3- 2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda yükseköğrenim yurt ve yatak açığı sayısı ne kadardır? Bu açıkların giderilmesi ile ilgili bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?

4- Kredi Yurtlar Kurumu’nun dışında öğrencilerin kaldığı cemaat, tarikat ve özel yurtların denetimi yeterince yapılmakta mıdır?

5- Kredi Yurtlar Kurumuna başvuran ancak yerleştirilemeyen barınma sorunu yaşayan dar gelirli öğrenciler ile ilgili hangi çalışmalar yapılmaktadır?

6-2017 sonu itibariyle 389.036 yatak kapasiteli kız öğrenci yurtlarımızın kapasitesinin yetersizliğinden dolayı kapasiteyi arttırmayı düşünüyor musunuz?

7- Sayın Cumhurbaşkanımızın müjde gibi verdiği geçen sene 470 TL olan burs/kredi imkânını 500 TL olarak açıklamıştır. Bu miktar bir önceki seneye nazaran %6.38 artmıştı. Yılsonu itibariyle %25’leri bulan enflasyon ortamında bu artış yeterli midir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı