REKLAMI GEÇ

Milletvekili Yasin Öztürk, siyanür konusunu meclise taşıdı

Milletvekili Yasin Öztürk, siyanür konusunu meclise taşıdı

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, son dönemde sıkça yaşanmaya başlayan siyanürlü intiharlar konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir önerge verdi ve konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Kasım 2019 Salı, 14:32

Son dönemlerde sıkça yaşanmaya başlayan siyanürlü intiharlar konusu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, konusun önemine değinip ele alınması ve cevaplanması gereken sorulandan oluşan önergeyi meclise sundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergede siyanür kullanılarak işlenen cinayetler ve intiharların nedenini soran Milletvekili Öztürk, siyanürün internet üzerinden çok kolay ir şekilde elde edilmesine de tepki gösterdi.

ÖZTÜRK’ÜN CEVAPLANMASINI İSTEDİĞİ 8 SORU
Siyanürün “Satışı tehlikeli kimyasallar” sınıfına dahil edilmesini isteyen vekil Öztürk, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a cevaplamasını istediği şu soruları sordu:

– Ülkemizde son 1 yılda resmi kayıtlara geçen siyanürle intihar vaka sayısı nedir?

– Ülkemizde son 1 yılda resmi kayıtlara geçen siyanürle cinayet vaka sayısı nedir?

– Ülkemizde siyanür kullanarak sokak hayvanlarının ölümüne sebep olan vaka sayısı nedir?

– Son bir yılda siyanürle intihar ve cinayet haberlerinin yaygın olmasına rağmen, siyanür satışının 11 Kasım 2019 tarihi itibariyle halen internette kolaylıkla temin edilebilmesinin nedeni nedir?

– Siyanür satışı yapan işyerleri ve internet sitelerinin tespitine ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Siyanüre kolay ulaşımın engellenmesi için acilen bir tedbir alınması düşünülmekte midir?

– Madencilik, böcek ilacı üretimine yönelik sanayi kolları dışında günlük kullanımının yok denecek kadar az olmasına rağmen, siyanüre neden kolaylıkla erişilmektedir?

– Siyanür neden, “Satışı Tehlikeli Kimyasalların Kontrol Yönetmeliğine” dahil edilmemiştir?

– Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesi uyarınca, üretime/ithalata konu yönetmelik eki kimyasal maddelerin yurt içinde gerekli denetimlerinin yapılabilmesi adına dağıtım kanallarının her birinin ve son kullanıcısının tespit edilmesini ve suistimalinin önlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yapılan denetimlerde, kontrole tabi kimyasal madde satışına uymayan firma tespit edilmiş midir? Bu firmalara uygulanan cezai yaptırım nedir?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı