REKLAMI GEÇ

ÖDP İl Başkanı Orhun Çoban, “Tanzim satışlar, kocaman bir aldatma”

ÖDP İl Başkanı Orhun Çoban, “Tanzim satışlar, kocaman bir aldatma”

Özgürlük Dayanışma Partisi İl Başkanı Orhun Çoban, “AKP, ekonomik krizi ‘Tanzim Satış Aldatmacası’ ile aşmaya çalışıyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Şubat 2019 Cumartesi, 10:17

Tanzim satışların yeniden gündeme gelmesi ile ilgili bir açıklama yapan Özgürlük Dayanışma Partisi İl Başkanı Orhun Çoban, daha dün devlet ticaret yapmaz diyerek, ülkenin varlıklarını satan siyasi iktidarın patlıcan, patates satma noktasına gelmesi düşündürücüdür dedi.

Çoban, kuyrukları eleştirerek iktidar olan AKP’nin yeni kuyruklar yarattığını söyleyerek, “Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Artık emeğiyle geçinen milyonların en temel gıda maddelerine erişim dahi zorlaştı. AKP, şimdi bu krizi ‘Tanzim Satış Aldatmacası’ ile aşmaya çalışıyor. Bir seçim yatırımı olarak devreye sokulan ‘Tanzim Satış’ ile krizin ve şimdi de gıda fiyatlarının yükselmesinin arkasındaki yanlış tarım politikalarının üzerini örtmeye çalışıyor. Ucuz gıdaya erişebilmek için bugün ülkenin pek çok yerinde oluşan kuyruklar ülkemizin kan ağlayan gerçeğinin acı bir fotoğrafıdır” dedi.

KÜÇÜK ÇİFTÇİLER ÜRETEMEZ DURUMA GELDİ
Çoban açıklamasında tarımda uygulanan liberal politikalar sonucu çiftçilerin üretemez duruma geldiğini ifade ederek, “TÜİK verilerine göre toplam tarım alanları 2001 yılında 41 milyon hektar iken 2017 yılında 38 milyon hektara geriledi. Tarımdaki istihdam 17 yılda 2,4 milyon azalarak 5,3 milyona düştü.
Tarımın girdileri artık çokuluslu şirketlerin denetimindeydi ve girdi fiyatlar giderek yükseldi. Ürün desenimiz şirketlerin isteği doğrultusunda değiştirildi, ürün çeşitliliğimiz daraltıldı. Üreticilerin ürünlerini piyasada koruyacak, piyasa düzenlemesi yapacak kurumlar yok edildi. Üstelik hasat dönemlerinde üreticileri terbiye etmek için ithalat yapıldı. Bütün bunların sonucunda ürün fiyatları giderek arttı.
Çözüm olarak tanzim satışlar bulundu. Seçim dönemini atlatacak geçici bir çözümdü bu. Tarım Satış Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da tanzim satışta iki aylık planımız var diyerek çözümün geçici olduğunu ifade ediyor” diye konuştu.

“BİR TAŞLA İKİ KUŞ”
İl Başkanı Çoban açıklamasında şu görüşler de yer verdi: “Seçim döneminde belediyelerin bünyesinde kurulmuş üretici ve hal fiyatlarının altında ürün satarak tanzim satışları bir propaganda aracına dönüştürürken, aracıları yok edeceğiz diyerek Yeni Hal yasasının alt yapısını hazırlıyor.
Tohumu, üretim girdileri, üretimi, ürün fiyatlarını belirlemeyi şirketlerin denetimine bıraktığı gibi ürünlerin pazarlanmasını da şirketlerin denetimine bırakmanın yolunu hazırlıyor.
Seçim sonrasına bıraktığı Yeni Hal Yasası ile Belediyelerin yetki alanında olan halleri yeni yasa ile şirketlere devretmeyi planlıyor. Üreticileri tam anlamıyla şirketlerin insafına terk ediyor. Şirketlerin gıda sistemini kuracak son halkayı tamamlamaya çalışıyor. Kölelik anlaşması olan sözleşmeli üretimle küçük çiftçileri şirketlerin gıda sistemine bağlamayı hedefliyor.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı