REKLAMI GEÇ

Öztürk’ten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan’a anlamlı sorular…

Öztürk’ten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan’a anlamlı sorular…

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın cevaplaması için meclise yeni bir soru önergesi verdi. Öztürk, önergesinde 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olarak yurtdışına çıkacak her yolcudan 1 ile 3 Euro paranın neden ihtiyaç duyulduğunu sordu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Aralık 2018 Cuma, 18:24

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ve yurt dışına çıkacak her yolcudan alınacak 1 veya 3 Euro paranın nedenini öğrenebilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi. Öztürk, önergesinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istedi.

Önergesinin başında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı 2019 Yılı Havalimanı ücret tarifeleri kapsamında Yurtdışına çıkan her yolcudan dış hat yolcu güvenlik tarifesi adı altında 1 ile 3 Euro arasında ücret kesileceğinin belirtildiğini söyleyen Öztürk’ün cevabını aradığı sorular şöyle:

1 Ocak 2019’dan itibaren gerçekleştirilen bütün uçuşları kapsayacak şekilde DHMİ tarafından işletilen Adana, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kayseri ve Trabzon havalimanlarında dış hat yolcularına 3 Euro olarak uygulanacak olan dış hat yolcu güvenlik tarifesi;
Adıyaman, Ağrı, Amasya Merzifon, Balıkesir Koca Seyit, Batman, Bingöl, Bursa Yenişehir, Çanakkale, Denizli Çardak, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Kapadokya, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Ordu Giresun, Samsun Çarşamba, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa GAP, Şırnak, Tekirdağ Çorlu, Tokat, Uşak, Van ve yıl içinde dış hat trafiğine açılacak havalimanlarında ise 1 Euro olarak belirlenmiştir.

– Bundan önceki yıllarda uygulanmayan bu dış hat yolcu güvenlik tarifesi uygulamasına neden ihtiyaç duyulmuştur? Şimdiye kadar yapılan güvenlik uygulamalarından farklı, ilave bir güvenlik uygulaması ile maliyetleriniz mi artacak?

– Havayolu şirketlerinin söz konusu dış hat yolcu güvenlik ücretinin yolcu biletlerine nasıl yansıtacağını öngörüyorsunuz?

– 1. Grup havalimanlarının dış hat yolcu güvenlik tarifesinin 3 Euro olduğu belirtilmektedir. İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, Antalya, İzmir Adanan Menderes, Muğla Dalaman, Muğla Milas Bodrum, 1. Grup havalimanı olmasına rağmen neden kapsam dışında bırakılmıştır?

– DHMİ denetimli özel şirketler tarafından işletilen İstanbul Sabiha Gökçen, İstanbul Havalimanı, Gazipaşa Alanya, Zonguldak Çaycuma, Eskişehir Hasan Polatkan ve Zafer Havalimanları içinde ilerleyen süreçte sizin yaptığınız gibi özel şirketler tarafından emsal gösterilerek dış hat yolcu güvenlik tarifesi adı altında ek ücret alınması mümkün mü?

– 2018 Kasım sonu DHMİ’nin istatistiklerine göre
1. Grup belirtmiş olduğunuz havalimanlarında toplam 1.736.938 yolcu x 3 Euro + 2.grup belirtmiş olduğunuz Havalimanlarında 596.285 yolcu x 1 Euro = 5.807.219 Euro gelir yansıyacağı görülmektedir.
Bu rakam 1 Ocak-31 Aralık 2019 tahmini verilerine göre en az 6.000.000 Euro yapacaktır. Kapsam dışına bıraktığınız diğer birinci grup havalimanları ise 2018 Kasım sonu DHMİ istatistiklerine göre 77.892.094 yolcu x 3 Euro = 233.676.282 Euro’dur. Maksat ilave gelir elde etmek ise 2019 tahmini 250 milyon Euro’luk geliri neden kapsam dışı bırakıyorsunuz?
Maksat yolcu güvenliği ise yolcu trafiğinin daha yoğun olduğu 1. grup havalimanlarında güvenliği geçmişte nasıl sağlıyordunuz? 2019’dan itibaren farklı güvenlik tedbirleri mi alacaksınız?

– Tur operatörleri ve charter (tarifesiz) firmalar tarafından satılan ileri tarihli uçuşlar için ek güvenlik tarifesinden dolayı ortaya çıkan ücret kim tarafından ödenecektir?

– Denizli Çardak Havalimanında 2018 Kasım sonu itibariyle 84.268 yolcu dış hatlardan uçuş gerçekleştirmiştir. Buna benzer 2. Grup havalimanlarında bu ücretlendirmenin yolcu sayısını olumsuz etkileyeceğini düşünüyor musunuz?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı