REKLAMI GEÇ

Sol Parti: Esnafın vergi borçları silinsin

Sol Parti: Esnafın vergi borçları silinsin

Sol Parti İl Başkanı Orhun Çoban, Kovid-19 sürecinde mağduriyet yaşayan kesimlerin başında esnafın geldiğini belirerek, “Esnafın vergi borçları acilen silinsin” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mart 2021 Çarşamba, 15:55

Sol Parti Denizli İl Başkanı Orhun Çoban, partisinin Esnaf Forumu’nda alınan kararları değerlendirdi.

Esnafın yaşadığı ekonomik mağduriyetleri gerçek manada giderecek tedbirler yerine, esnafı daha fazla borç batağına sürükleyen ekonomik yöntemler hayata geçirildiğini belirten Çoban, “Salgının ilk döneminde kapatılan işletmelerin mağduriyetini gidermek için önerilen yöntem, kamu bankaları ve ticaret odaları aracılığıyla esnafı kredi batağına sürüklemenin ötesine geçmedi. Salgının ikinci döneminde ise ödenemeyen ve ötelenmeyen krediler mağduriyetin daha da derinleşmesine neden oldu. Çoğu esnaf işletmelerini kapatmak zorunda kaldı. Kapatmayanlar ise can çekişmeye devam ediyor. Hizmet ve eğlence sektöründe çalışanlar ise kısa çalışma ödeneği uygulamasıyla ciddi gelir kayıplarına uğrayarak, asgari geçimini bile sağlayamaz duruma geldi. Çalışanların mağduriyetini giderecek gerçekçi çözüm yurttaşlık geliri iken, çalışanların vergilerinden oluşan işsizlik fonundan ödenen ücretler sanki iktidarın lütfuymuş gibi pazarlandı” dedi.

İktidarın ekonomik çözüm olarak önerdiği politikaların vaadin ötesine geçemediğini anlatan Çoban, “500-750 TL kira yardımı desteği, esnafın ödediği kiraların yanında devede kulak kaldı. Geçekçi bir çözüm olmanın yanı sıra, bu yardımın hangi esnafa çıktığı ise muamma olmayı sürdürüyor. Aynı muammanın 1000 TL gelir kaybı desteği içinde devam ettiği söylenebilir. Büyük beklentilerle açıklanan ekonomi programı ise esnaf açısından büyük bir fiyaskoyla sonuçlandı. Vergi muafiyeti dışında gerçekçi hiçbir talebe karşılık vermeyen program, bir kez daha biriken sorunları krediye havale ediyor. Daha önceki kredileri ödeyemeyen esnafın ise yeni kredilerden nasıl yararlanacağı ise muamma olarak kalmaya devam ediyor. Esnafların derinleşen sorunlarına sahip çıkmak; bu talepleri bir mücadeleye dönüştürmek üzere Sol Parti olarak bir forum gerçekleştirerek esnaflarla bir araya geldik. Bu forum sonucunda oluşan mücadele taleplerimizi paylaşıyoruz. Salgın sürecince işleyen ve yapılandırılan vergi borçlarının silinmesi, gerçek bir vergi muhafiyetinin hayata geçirilmesi, bu zamana kadar biriken kiralar için, gerçek manada kira desteğinin hayata geçirilmesi ve önümüzdeki altı aylık süreçte desteğin devam etmesi, daha önce verilen kredilerin ötelenmesi gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı