REKLAMI GEÇ

Akademisyenler AKP’ye yüklendi

Akademisyenler AKP’ye yüklendi

PAÜ’de düzenlenen “Üniversitem” panelinde kürsüye çıkan Prof. Dr. Özer, “Üniversitede türbanı bizim dışımızda herkes tartışıyor” derken, Prof. Dr. Işıklı ise “Hükümet ekonomik sıkıntı ve işsizlikten sorumlu değilmiş gibi davranıyor” eleştirisinde bulundu.

/ DENİZLİHABER / 19 Şubat 2008 Salı, 01:00

Bir üniversitenin nasıl olacağı konusunu tartışmak ve günümüz üniversitelerini değerlendirmek amacıyla, PAÜ’de ‘Üniversitem’ Paneli düzenlendi. ‘Üniversite nereye?’ konu başlığıyla Prof. Dr. Alparslan Işıklı, ‘Aydınlık bir Türkiye için nasıl bir üniversite?’ konu başlığıyla Prof. Dr. Nejat Bozkurt ve ‘Öğretim üyesi ya da bilim insanı kimdir?’ konu başlığıyla da Prof. Dr. İbrahim Ortaş, paneli veren akademisyenler oldu.

‘Her türlü inanca izin vermek mantıksızlıktır’

Panele damgasını vuran olay ise ‘Üniversitelerde inanç ve düşünce özgürlüğü’ ve ‘Özelleştirme furyası’ konuları oldu. Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İnan Özer, üniversiteleri ilgilendiren bazı konuların, üniversiteler dışında tüm kesimler tarafından tartışıldığının altını çizerek, uzun süredir gündemden düşmeyen türban polemiğini eleştirdi. Oturum Başkanı Özer’in konuşmasının ardından sözü alan Prof. Işıklı, Prof. Bozkurt ve Prof. Ortaş da, türbana sık sık göndermeler yaparak, “Her türlü inancı üniversitelerde serbest kalması mantıksızlıktır. Bu inanç, kamunun düzenine uymalıdır” ifadelerini kullandılar.

‘Üniversiteler liberalleşmenin getirdiği sorunlardan uzaklaşamıyor’

Panelistlerin bir diğer gündemi ise, ülkemizde son yıllarda yaşanan ‘özelleştirme furyası’nın, eğitim alanına sıçramasıydı. Üniversitelerin egemen sermaye karşısında bağımsız kalamadıklarını belirten deneyimli hocalar, eğitime ayrılan payın yetersizliğinden bahsederken Prof. Dr. Alparslan Işıklı, “Neo-liberalizm, üretmeyen istihdam sağlamayan bir ortam hazırlıyor. Hükümet, işsizlikten, ekonomik sıkıntılardan sorumlu değilmiş gibi davranıyor. Ve dolayısıyla bu durum, üniversitelerimize de sıçrıyor” ifadelerine yer verdi. Hükümetin üniversitelere, kendi düşünce yapılarına sahip rektörler atadığına da dikkat çeken profesörler, yakın zamanda açılacak olan 11 üniversiteye ve yine yakın zamanda yönetimin değişeceği 22 üniversiteye atanacak olan rektörlerin de hükümet yanlısı olacağını öne sürdü.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı