REKLAMI GEÇ

Cemaat Denizli’de kime oy verdi?

Cemaat Denizli’de kime oy verdi?

30 Mart 2014 Yerel Seçim Sonuçları özellikle Gülen Cemaati’nin kime oy vereceği, cemaat oylarının toplamı ve etki gücünün ne ölçüde olacağı gibi sorular nedeniyle Denizli’de büyük önem taşıyordu. Oy oranlarına bakıldığında Gülen-Erdoğan savaşından Erdoğan’ın zaferle çıktığı söylenebilir. Bir başka analiz ise Gülen Cemaati oylarının Denizli’de AK Parti’de kaldığına yönelik.

/ DENİZLİHABER / 1 Nisan 2014 Salı, 10:42

HABER-ANALİZ
30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nin en çok merak edileni, cemaatin Gülen-Ak Parti tercihini hangi yönde yapacağıydı. Denizli’de kesin olmayan sonuçlara göre, cemaat oylarının önemli ölçüde AK Parti’de kaldığı, Erdoğan-Gülen savışını ise Erdoğan’ın kazandığı yorumunu yapmak mümkün.

2009-20011 KIYASLAMASINDA ETKİ GÜCÜ FARK EDİLİR DÜZEYDEYDİ?
2009 Yerel Seçimleri’nde Ak Parti, Denizli ili genelinde yaklaşık 205 bin oy almıştı. 2010 Referandumu ile Denizli’de aktif bir şekilde siyasete soyunan Gülen Cemaati üyeleri, referandumda ‘evet’ için mücadele vermişti. Denizli’de referandum sonucu ‘hayır’ çıksa da, ‘evet’ oyu kullananların oranı yüzde 45, yani 260 bini geçmişti. 2011 Genel Seçimleri’nde bir önceki seçimlerde 205 bin olan AK Parti oyları, cemaatin de aktif alan çalışmasıyla 278 bine çıkmıştı. Kesin olmayan 30 Mart seçimlerinde Osman Zolan’ın bu oyları büyük ölçüde koruduğu gözleniyor.

CHP’YE KİM OY VERDİ?
30 Mart’ın sonuçlarına göre AK Parti, oyların yüzde 45’inden fazlasını, CHP yaklaşık yüzde 39’unu ve MHP ise yüzde 12’sini aldı. 2011 ve 2009 yerel seçimlerinde MHP’nin ortalama oy oranı yüzde 20’ler düzeyindeydi. Bu nedenle MHP seçmeninin yüzde 8’lik bir diliminin büyükşehir’de CHP’ye oy verdiğini söylemek oldukça olasılıklı. MHP’li seçmenin önemli bir oranı, büyükşehirde CHP’ye oy verirken, Denizli tarihinde de bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı