REKLAMI GEÇ

Denizli 29 Mart 2019 seçimleri için nasıl belediye başkan adayı istiyor?

Denizli 29 Mart 2019 seçimleri için nasıl belediye başkan adayı istiyor?

Denizlihaber.com Denizli’nin güvenilir şirketi EFG Araştırma ile birlikte sokağa indi, “nasıl bir belediye başkan adayı istiyoruz?” sorusunun yanıtını aradı. Özellikle muhalefet partilerin dikkate alması gereken çarpıcı sonuçların yer aldığı anketten, üniversite mezunu, yabancı dil bilen, teknik konuda yeterli ya da iş dünyasından bir erkek belediye başkan adayı çıktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ekim 2018 Çarşamba, 14:00

Anket çalışması kapsamında Eylül-Ekim tarihlerinde Denizli’de 18 yaş üstü kitle, yani seçmenlerin kapısı çalındı. Denizlihaber.com adına sahaya inen EFG Araştırma, tam 1.100 kişiye gönüllerinde yatan belediye başkan adayının profilini çizmesini istedi. Ortaya çıkan sonuçlar özellikle Merkezefendi ve Pamukkale gibi önemli ilçelerde seçimin sonucunu neredeyse büyük çapta etkileyecek ipuçları veriyor. Ortaya çıkan sonuçlar, kent genelinde dominant bir yapıya sahip olan AK Parti’nin karşısında mücadele edecek muhalefet partileri için kulağa küpe konumunda.

SEÇMEN ORANLARINA GÖRE BELİRLENDİ
Pamukkale’de 432, Merkezefendi’de 398 ve diğer ilçelerde ise 270 seçmenle yüz yüze görüşülerek yapılan anket yüzde 95 güven, yüzde 3 yanılma payına sahip. Denizli’de kazanmaya daha yakın belediye başkan adayı konusunda beklentilerini sıraladı.

DENİZLİ ADAYI ÖNEMSİYOR!
Denizli’de seçmenlerin 66,1 yerel seçimlerde önceliğin adaydan yana olduğu görüşünde. Yani ankete göre seçimin kaderini aday profilleri çizecek. Adaya göre oy veririm diyenlerin yanı sıra partiye göre oy verenlerin oranı ise yüzde 33,9.

DENİZLİ GENÇ ADAY İSTİYOR
Ankete yanıt veren seçmenlerin yüzde 85.1’i adayın 25-55 yaş arasında olmasını istiyor. Aday 45 yaşından genç olsun diyenlerin oranı yüzde 50.8. Aday 45-55 yaş arasında olsun diyenlerin oranı ise 34.3. Buna karşılık 55 yaş ve üstü aday isteyenlerin oranı sadece 3,7. Seçmenlerin yüzde 11,2’si adayın 35 yaş altı olması gerekliliğini savunuyor.

ÜNİVERSİTE MEZUNU OLSUN
Ankete katılanlara adayın öğrenim durumuna ilişkin sorular da yöneltildi. Bu sorulara verilen yanıtlara göre Denizlili seçmenlerin 84,7’si belediye başkan adayının en az yükseköğrenim mezunu olmasını istiyor. Yüzde 15.3 için eğitim durumunun bir önemi yok.


İŞ İNSANI YA DA TEKNOKRAT OLSUN!
Ankete katılanların yüzde 48.1’i adayın ya iş insanı ya da teknokrat olması görüşünde. Yüzde 29.3 iş insanı, yüzde 18.8 mimar ve ya mühendis(Teknokrat) başkan adayı isterken, eğitimci başkan isteyenlerin oranı yüzde 13.5, hukukçu isteyenlerin oranı 10.5, bürokrat ya da memur isteyenlerin oranı ise yüzde 7.8. Başkan adayının işçi olmasını isteyenlerin oranı yüzde 3.2, sağlıkçı olsun diyenlerin oranı yüzde 2.4, diğer meslekleri tercih edenlerin oranı ise yüzde 3.4.

YABANCI DİL BİLMELİ
Ankete katılanlara yöneltilen bir başka soru ise yabancı dil. Bu soruya yanıt verenlerin 83,2’si belediye başkan adayının kesinlikle en az bir yabancı dilin olması gerekliliğini savunuyor. Fark etmeyeceği görüşündekilerin oranı ise yüzde 16.8.

DENİZLİ ERKEK ADAY İSTİYOR
Denizlililerin yüzde 61,1’i adayın erkek olmasını istiyor. Buna karşılık kadın aday olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 38.9. Ankette yöneltilen yönetim tecrübesinin olup olmaması gerektiğine ilişkin soruya evet yanıtını verenlerin oranı 91,1.

BAŞARILI OLSUN TANINMASA DA OLUR
Muhtemel belediye başkanının başarılı olmasına yönelik beklentiyi ölçen soruya “bilinen bir başarısı olmalı” yanıtını verenlerin oranı yüzde 79.1. Buna karşılık ankete katılanların büyük bir bölümü tanınmış bir kişinin aday gösterilmesine yönelik soruya ters yanıt veriyor. Ankete katılanların yüzde 62.7’si adayın tanınmış olmasının bir önemi olmadığını düşünüyor. Denizlili seçmene göre belediye başkan adayının tanınmış bir soy isme sahip olup olmadığını da önemsemiyor. Tanınmış bir aileden gelen başkan adayı olmasına sıcak bakanlara göre bunun önemli olmadığını düşünenlerin oranı 73.5. Seçmenlere göre adayın varlıklı olup olmadığı da çok önemi değil. Ankete katılanların yüzde 84.7’si adayın varlıklı olup olmamasına bakmıyor.

DENİZLİLİ OLMASI ÖNEMLİ
Ankete katılanlara yöneltilen sorulardan biri de adayın Denizlili olmasının ne kadar önemli olduğuna yönelikti. Ankete katılanların yüzde 79.8’i Denizlili bir aday görmek istediği yanıtını verdi. Buna karşılık adayın nereli olduğunun fark etmeyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 20.2. Adayların daha önce basında yer alıyor olmasının önemine ilişkin soruya ankete katılanların yüzde 42’si ‘önemli’ yanıtını verirken aynı düşünceyi paylaşmayanların oranı ise yüzde 52.

SOSYAL MEDYAYI İYİ KULLANSIN
Aranılan başkan adayı özelliklerinde Denizli’de öne çıkan önemli noktalardan biri de sosyal medya kullanımı. Denizlili başkan adaylarının çağın en büyük iletişim aracı interneti dolayısıyla sosyal medyayı iyi kullanıyor olmasını istiyor. Ankete katılanların yüzde 70.8’i sosyal medyayı kullanmasının önemli olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 45.4’ü düzenli, yüzde 15.3 ara sıra olmak facebook kullanıyor. Yüzde 35.9’ü düzenli, yüzde 11.4’ü ise aralıklı olarak instagram kullanıcısı. Buna karşılık ankete katılanlardan yalnızca yüzde 15.1’i düzenli, yüzde 6.2’si ara sıra da olsa twitter kullanıcısı.

Yorumlar

zeynel kan   -  Bağlantı 18 Ekim 2018, 09:23

Tam Beni Tarif Etmişler

mavi yeşil   -  Bağlantı 17 Ekim 2018, 16:39

Yılmaz Büyükerşen gibi bu şehre kendini adayan, yaptıklarıyla bunları kanıtlayabilen, icraatleri ile Denizlilerin hayatını doğrudan etkileyebilen, kültür, sanat, bilim ve hizmet insanı bir belediye başkanı istiyoruz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı