REKLAMI GEÇ

O vekillere yargı yolu açıldı

O vekillere yargı yolu açıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. Meclis’te alınan bu kritik karar, 138 milletvekili ile birlikte AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ve CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı için de yargı yolunun açılması anlamına geliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Mayıs 2016 Cuma, 18:29

Türkiye Büyük Millet Meclisi üzerinde uzun süredir tartışıla dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili süreç Meclis Genel Kurulu’nda alınan karar ile farklı bir boyuta taşındı. TBMM’de ele alınan ve 138 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifi, referanduma gerek kalmayacak oy oranıyla kabul edildi. Karar, Meclis’teki 27 AKP, 51 CHP, 9 MHP, 50 HDP ve 1 bağımsız milletvekilinin 675 ayrı dosyadan yargılanmasının önünü açtı.

DENİZLİ’DEN İKİ VEKİLİN FEZLEKESİ VAR
Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili karar Denizli’yi de ilgilendiriyor. Haklarında fezleke hazırlanan milletvekilleri arasında AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ve CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı da bulunuyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
TBMM’de benimsenen Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı’na gönderilecek. Cumhurbaşkanı’nın onaylamasının ardından değişiklik Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra TBMM’deki tüm fezlekeler ilgili savcılıklara gönderilecek. Savcılıklar bu fezlekelerdeki suç iddialarıyla ilgili dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek. Yasama dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne dava açma hakkı bulunuyor. Anayasa Mahkemesi, bu istemi 15 gün içerisinde karara bağlayacak. Prosedürler tamamlandıktan sonra, hakkında dava açılan milletvekili yargılanmaya başlanacak. Duruşmalara giderek ifade vermesi gerekecek, gitmediği taktirde ihzarlı olarak polis zoru ile getirilmesi kararı verilebilecek. Yargılama aşamasında mahkeme suç iddiasının ciddiyetine göre ilgili vekilin tutuklanmasına da karar verebilecek. Vekil mahkum olursa dosyası Yargıtay’a gönderilecek ve onama kararı çıkarsa dava da kesinleşmiş olacak.

Bir yıl ve daha fazla hapis cezası alan milletvekili ile ilgili karar Yargıtay aşamasından sonra TBMM’ye gönderilecek. Kesin hüküm giyen milletvekilinin üyeliği, mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle ve Anayasa’nın 83. Maddesi uyarınca son bulacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı