REKLAMI GEÇ

Fethettiği yerin ismini aldı

9 Haziran 2016 Perşembe

III. Haçlı Orduları, büyük bir kuvvetle, İzmir ve Aydın tarafından gelerek Denizli’yi ele geçirip, Karaağaç Ovası’ndan Burdur üzerine doğru ilerlemişlerdir. 1195 yılında Selçuklu Sultanı, Osman Bey (Yatağan Baba) ve Baklan İlçesi’nde türbesi bulunan Hüsameddin Bey komutasındaki birlikleri düşman üzerine göndermiştir.

denizli-ibrahim-afatoglu-yatagan-turbesi-1

Burdur Gölü kıyılarında büyük çatışmalar yaşanmıştır. Düşman, yine umduğunu bulamayarak geriye çekilmek zorunda kalmıştır. Bunun üzerine Hüsameddin Bey komutasındaki birlikler, Dinar üzerinden Çivril ve Çal tarafına gitmişlerdir.

Osman Bey (Yatağan Baba)komutasındaki birlikler de Yeşilova üzerinden Acıpayam Ovası’na girmişlerdir. Bu hareket sırasında, Köpek Beli’nde çok şiddetli çatışmalar olmuştur. Abdi Bey burada yaralanmıştır. Salda Gölü kıyısındaki revire getirilmiştir.

Diğer taraftan Osman Bey (Yatağan Baba) ise, emrindeki birliklerle Hamit (Acıpayam) Ovası’nın fethine girişmiştir. Bu savaştan sonra Osman Bey de, ‘Yatağan Baba’ olarak anılmaya başlanmıştır. Savaş sonrası Yatağan’a yerleşen Yatağan Baba, Yatağan Kasabası’nın kurucusudur. Yatağan’a yerleştikten sonra bir de tekke kurmuştur. Adına kurulmuş olan tekkesi Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar yaşatılmıştır. Türbesinde yan yana üç mezar bulunmaktadır. Sol tarafta, en baştaki Yatağan Baba’nın sandukasıdır, ortadaki eşi Hacer Hanımın, sağdaki sandukanın da kızının olduğu söylenmektedir. Bazı anlatımlara göre de üçüncü sandukanın oğlu Orhan’a ait olduğu ifade edilmektedir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı