REKLAMI GEÇ

PADİŞAHIN HUZURUNA YANAN PAMUKLA ÇIKTI

23 Haziran 2016 Perşembe

denizli-ibrahim-afatoglu-padisahin-huzuruna-yanan-pamukla-cikti-h

Çal İlçesi’ne bağlı Akkent Kasabası Belediye Parkı içerisindedir. Türbenin olduğu yer eski bir mezarlıktır. Zamanla buradaki kabirler başka bir mezarlığa taşınmış, sadece Ahmet Dede’nin türbesi bırakılmıştır. Ahmet Dede, rivayete göre 1460 yıllında doğduğu, 20-25 yıl kadar Mısır’da dini eğitim aldığı, Nakşibendi şeyhlerinden olduğu söylenmektedir. “Donsuz Ahmet” olarak ta bilinen Ahmet Dede`nin 1470-1480 yıllarında Akkent’te yaşadığı tahmin edilmektedir.

denizli-ibrahim-afatoglu-padisahin-huzuruna-yanan-pamukla-cikti-2

Bir rivayete göre Ahmet Dede; Baklan ilçesindeki Hüsameddin Bey ve Çökelez Dağı’nı adını veren İlyas (Ellez) Bey gibi Çal Bölgesi’nin Türkler tarafından fethi sıralarında Bizans ve Haçlı orduları ile savaşmış, aşireti ile bu bölgeye yerleşmiş, 1082 yılında da vefat etmiş, Horasan Alperenlerinden bir gazi derviş olduğu veya Azerbaycan’dan geldiği söylenmektedir.

denizli-ibrahim-afatoglu-padisahin-huzuruna-yanan-pamukla-cikti-3

Lakabının “Donsuz” Ahmet olmasının nedeni ise, Türkmenistan’da şuan da cüppeye benzer pardösü şeklinde bir kıyafetin olduğu ve ona da “don” denildiği, bu cüppeyi giydiği için böyle bir lakap takıldığı düşünmektedir. “Donsuz Ahmet” olarak ta bilinen Ahmet Dede hakkında yazılı kaynaklarda bir bilgi olmasa da yeterince rivayet anlatılmaktadır. Rivayetler muhtelif olduğu için ne zaman yaşadığı da epeyce karışıktır. Akkent’te yaşayan Ağalar sülalesinin Ahmet Dede’nin soyundan geldiğine inanılmaktadır.

denizli-ibrahim-afatoglu-padisahin-huzuruna-yanan-pamukla-cikti-1

Diğer bir rivayete göre Ahmet Dede, Yıldırım Bayezid’in padişahlığı döneminde 1392 yılında, babası ile birlikte “tımarlık” (Osmanlı Devleti’nde, belirli görev ve hizmet karşılığında kişilere verilen toprak) verilerek Akkent’e gönderilmiştir. Zamanla babası yaşlanmış, tımarlığı oğluna devretmek istemiş ama Ahmet Dede kendisini dini ilimlere adadığı için tımarlıkla ilgilenmemiştir. Üstelik giyim ve kuşamını da dikkat etmediği için de padişaha şikâyet edilmiştir. Padişah, şikâyetin yerinde incelenmesi ve ilgili kişinin saraya getirilmesi için Akkent’e asker göndermiştir. Ahmet Dede yol hazırlığı yapmak için askerlerden izin istemiş ve evine girmiştir. Hazırlık sırasında biraz pamuğun üzerine yağ dökmüş, yakmış, koynuna sokmuş ve yola çıkmışlardır. Padişahın huzuruna çıkınca koynunda hala yanmakta olan pamuğu çıkarmış ve padişaha takdim etmiştir. Padişah da onun keramet sahibi ve Allah dostu bir veli olduğunu anlayınca, selametle işinin başına dön” demiştir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

MEHMET   -  Bağlantı 23 Haziran 2016, 13:46

BU YAZILARIN KİTAP HALİ YOKMU

Ali   -  Bağlantı 23 Haziran 2016, 08:50

Araştırmalaranız çok güzel muntazam verdiğiniz bilgiler için tşk hocam

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı