REKLAMI GEÇ

Etin uzmanından hayati tavsiyeler

Etin uzmanından hayati tavsiyeler

Kırmızı et damak tadı kadar sağlık için de vazgeçilmez gıdalardan biri. Ancak kırmızı et alırken, saklarken ve eşsiz lezzette sunuma hazırlarken dikkat edilmesi gereken hayati kurallar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Kırmızı et ile ilgili merak edilenleri Yanıkoğlu Kasap sahibi Önder Yanık’a sorduk. İyi ve sağlıklı et alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Önder Yanık, almak kadar muhafaza ve hazırlanışının da önemli olduğunu kaydetti. İşte size uzmanından et ile ilgili püf noktalar:

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Haziran 2016 Cuma, 08:40

Kırmızı et, en önemli hayvansal besinlerden biri. Hayvansal protein kaynağı olduğu kadar, içerdiği vitamin, mineral, antioksidan maddeler ve diğer unsurları ile insan beslenmesi ve sağlığı için vazgeçilmez bir gıda.

Bu kadar özel bir besinin seçimi de elbette çok özel olacaktır. Et alırken yapacağınız tercihler, sağlıklı bir beslenmenin olduğu kadar, size sıkıntılı bir sürecin de kapılarını açabilir. Bu nedenle hem et ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekiyor, hem de güvenebileceğiniz bir kasabınız.

Denizli’de et sektörünün önemli markalarından biri olan Yanıkoğlu Kasap sahibi Önder Yanık ile et üzerine konuştuk. Konu et olunca, etin uzmanının anlatacağı çok şey oluyor. Biz sorduk, et uzmanı Önder Kasap yanıtladı.

Denizlihaber.com: Etin taze olduğunu nasıl anlarız?
Önder Yanık: Nasıl tüketirseniz tüketin, dikkat edilmesi gereken ilk kural etin taze olmasıdır. Eğer aldığınız et taze değilse, bir de saklama koşullarına uyulmamışsa, hem tadına varamayacağınız bir et tüketmiş olursunuz, hem de sağlıkla ilgili ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Herkesin etten anlamasını beklemek hayalcilik olur. Çünkü komplike bir besin olan et, uzmanlık gerektirir. Etin taze olduğunun nasıl anlaşılacağını anlatmadan önce benim vatandaşlara tavsiyem, güvendiğiniz bir kasaptan etinizi almanız. Unutmamak lazım, et kasaptan alınır.

Taze etin en önemli özelliği canlı bir renge sahip olmasıdır. İyi eti parlak görünümünden ayırt edebilirsiniz. Taze et parlak bir görünüme sahip olur. Bir etin yapısı ne kadar inceyse o et o kadar iyidir. Kaba görünümlü pütür pütür ve kalınca sertleşmiş etlerden uzak durmanızı öneririm. Alacağınız etin yağları çok sarıysa bu et aşırı derecede beklemiş anlamına gelir. Etin üzerindeki yağlar lif lif görünüyorsa, et taze demektir.

Denizlihaber.com: Etin iyi olmasının ön koşulu nedir? Etin sağlıklı ve lezzetli olmasını etkileyen unsurlar nelerdir?
Önder Yanık: İyi et, ancak iyi hayvandan gelir. İyi hayvan kavramı nasıl ve neyle beslendiği, hangi ortamda yaşadığı, serbest gezip gezmediğiyle doğrudan ilgili.

Doğal ortamda beslenmiş, temiz havada serbestçe gezebilen hayvanların eti en makbul olanıdır. Yapay yemler ne kadar anlatılırsa anlatılsın, doğal ortamda otla beslenmenin yerini tutamaz. Gezmesi ete ayrı bir özellik katar, sıkı olur.

İyi et kasabın vitrininden size göz kırpar. ‘Ben iyi bir etim, lezzetliyim’ der. Rengiyle can alıcıdır. İyi etin rengi kırmızıdır. Ton farkı olabilir, ancak asla iyi bir et morumsu bir renkte olmaz. Rengi mora dönmüş et hem uygun olmayan ortamda fazlaca kalmıştır, hem de içine su enjekte edilmiş olabilir.

Tabi dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri de etin mutlaka damgalı olmasıdır. Bu damga, hayvanın veteriner kontrolünden geçtiğini ve gönül rahatlığı ile tüketebileceğinizi gösteren sigortadır.

Denizlihaber.com: Eti seçmek ve almak kadar önemli olan sanırım tüketim süreci. Hemen tüketmeyecek ve bekleteceksek bununla ilgili tavsiyeleriniz neler olacak?
Önder Yanık: Makbul olan, tavsiye edilen etin belirli bir süre içinde tüketilmesidir. Ancak, etin uzun süre bekletildiği zamanlar da yok değildir. Kurban Bayramı’nda olduğu gibi. Et buzdolabında en fazla bir hafta, bilemediniz 10 gün saklanabilir. Bu süre içinde tüketilmesi hem sağlık, hem de lezzet açısından önemli.

Uygun koşullarda şok buzlama ile et çok uzun süre bekleyebilir. Bunun için özellikli derin dondurucular kullanılabilir. Uygun koşullarda şoklanmış ve saklanmış et ömürlük olabilir. Etin bir süre bekletilmesi, lezzetine de lezzet katar.

Denizlihaber.com: Eti uzun süre sakladık ve tüketmemiz gerekiyor. Bununla ilgili ne tür tavsiyeleriniz olacak. Çözülmüş et yeniden dondurulur mu?
Önder Yanık: Bu çok hayati bir konu. Tek cümle ile buzu çözülen eti bir daha asla dondurmayın. Eti mutlaka soğuk bir ortamda çözün. Buzluktan çıkardığınız eti, buzdolabının normal bölümüne alın, bir gün bekletin. Çözüldükten sonra da işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer çözülen eti yeniden dondurmak isterseniz ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çözülme esnasında etin üzerinde mikrop üreyebilir, yeniden dondurulduğunda da bu mikroplar eti bozar. ayrıca etin protein yapısı da bozulur.

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: Mehmetçik Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Topçu Apartmanı No: 124/A
TEL: 0 258 213 00 12 – 0532 725 41 12
onderyanik@hotmail.com

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı