REKLAMI GEÇ

Etin yararları saymakla bitmez

Etin yararları saymakla bitmez

Et tüketiminin önemi, iyi seçilmiş ve hazırlanmış yemeklerde damak tadına verdiği eşsiz lezzet ile sınırlı değil elbet. Et tüketimi, insan sağlığı açısından son derece önemli. Etin uzmanı Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık ile etin yararları ve insan metabolizmasına etkileri üzerine konuştuk.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Haziran 2016 Perşembe, 09:15

Et ile ilgili sürekli farklı iddialar ortaya atılır, zaman zaman bazı hastalıkların nedeni olarak gösterilen et tüketiminin insan yaşamı için vazgeçilmez olduğu, yararlarının da saymakla bitmeyeceği aşikardır.

Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık ile bu kez et ve sağlığa etkileri üzerine konuştuk. Etin insan sağlığı için çök önemli vitamin ve besinleri içerdiğini belirten Önder Yanık, A, C, D, E B6, B12 vitaminlerin yanı sıra fosfor, potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri de yoğun olarak içerdiğini kaydetti.

ETİN SAĞLIĞA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
Etin yararlarının saymakla bitmeyeceğini belirten Önder Yanık, “Başta kas ve kemik sağlığı için gerekli olan mineral ve vitaminler içeren et, genel sağlık için faydalı besin kaynakları arasında yer alır. Et tüketimi, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Et besleyici olduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de yüksek oranda sağlar” dedi.

Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık, etin yararlarını belirli başlıklar halinde şöyle anlattı:

SİNDİRİM SİSTEMİNE YARARLARI
“Et hayvansal gıda olduğundan sindirim sistemi için yararlıdır. Hayvansal gıdalar sindirim sistemi sağlığını koruyan başta protein olmak üzere diğer önemli besinleri yoğun olarak içerir.

BEYİN SAĞLIĞINA FAYDALARI
Kreatin yalnızca et gibi hayvansal gıdalarda bolca bulunur ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Etin içerdiği kreatin fiziksel ve zihinsel performansı attırmaya yarar. Bunun yanında et B6, B12 vitaminleri ile beyin sağlığı açısından oldukça faydalı olan omega-3 içerir. Düzenli et tüketimi, gerek beyin sağlığı, gerekse zihin sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır.

ETİN BESLEYİCİ ETKİLERİ
Et inanılmaz besin deposudur. B12 vitamini, B3, B6, demir, çinko, selenyumu yüksek miktarda içerdiği gibi, diğer vitamin ve mineraller de ette bol miktarda vardır. Bu özelliğinden dolayı et tüketimi az miktarda alındığında bile vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin tek seferde yüksek miktarda karşılayabilir.

KASLARA ETKİLERİ
Düzenli olarak et tüketmek, keratin seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Böylece kas sağlığının korunması sağlanır. Özellikle kuzu eti kas sağlığı için faydalıdır. Protein içerdiğinden sporcular kas yapımı için düzenli olarak kırmızı et olan kuzu eti tüketirler. Sağlık uzmanları et tüketmeyenleri kas yapılarının tüketenlere göre daha zayıf ve yaşlanma döneminde kas hastalıklarına daha hızlı yakalandıklarını savunurlar.

KEMİK SAĞLIĞINA FAYDALARI
Et ve et suyu 9 farklı asit yanında amino asit açısından da zengindir. Bunun yanında et suyu demir, çinko, magnezyum gibi kemik sağlığına faydalı mineraller içerir. Düzenli et tüketen kişilerin kemik ve kas yapılarının vejetaryenlere göre daha sağlıklı olduğunu, aynı şekilde vejetaryenlerden daha güçlü yapıya sahip olduklarını ortaya koyan çok ciddi araştırmalar vardır.

KAN SAĞLIĞINA YARARLIDIR
Vücutta demir eksikliğinin artması anemi hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Kırımızı et demir açısından zengindir, buna paralel olarak vücutta demir üretimini arttırarak anemi hastalığına yakalanma riskini minimuma indirir. Kan sağlığına faydalı olan kırmızı et, alyuvarların çoğalmasına katkıda bulunarak kan sağlığının korunmasını destekler.

HAFIZAYA YARARLARI
Kırmızı et B6 ve B12 vitaminleri içerir. Bu vitamiler hafıza sağlığı için önemlidir. Aynı şekilde, yaşlılık döneminde meydana çıkan unutkanlığın da önüne geçilmesini destekler.”

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: Mehmetçik Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Topçu Apartmanı No: 124/A
TEL: 0 258 213 00 12 – 0532 725 41 12
onderyanik@hotmail.com

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı