REKLAMI GEÇ

Mangal keyfi için uzman tavsiyesi

Mangal keyfi için uzman tavsiyesi

Mangal özellikle Türklerin vazgeçilmez tutkusudur. Baharın dört gözle beklenmesinin, yaz dönemini keyifli geçirmenin yollarından biri de şüphesiz mangal partileridir. Ancak iyi bir mangal için uyulması gereken kuralları da unutmamak gerekir. Keyifli bir mangalın altında yatan en önemli detay ise et seçimidir. Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık ile mangal üzerine konuştuk. İşte size uzmanından iyi bir mangal için püf noktaları:

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Haziran 2016 Çarşamba, 10:37

Bahar ve yaz dönemlerinin özel tutkularından biridir mangal. Dostlarla bir araya gelinir, mangal partisinde keyifli anlar yaşanır. Dost meclisini daha da keyiflendirmenin yolu da şüphesiz mangaldan alınacak sonuçla doğru orantılıdır.

Peki iyi bir mangal nasıl olur? Mangal için kullanılacak etin nasıl olması gerekir? Tüm bu soruları Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık’a sorduk. İşte uzmanından iyi bir mangal için altın tavsiyeler:

denizli-yanikoglu-kasap-4

ET SEÇİMİNE DİKKAT!
“İyi ve güzel sonuç veren bir mangal için et seçimi çok önemli. Mor renkli etlerden uzak durun. Seçiminiz dana ise, et hayvanın sırt kısmından olmalı. ‘Antrikot, kontrfile, bonfile’. Bunlar hayvanın en az hareket eden kısımlarıdır ve yumuşaktır. Taze et, bilinenin aksine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır. Etin rengi biraz koyu olabilir fakat mor olmamalıdır. Mor renkli etlerden uzak durun. Ya küspe yemiş değersiz bir hayvanın etidir ya da kasabınız o ete su enjekte etmiştir. Etin üzerindeki yağ dokusu ince ve sık olmalı. Sakın et yağlı diye kaçmayın çünkü yağ zerrecikleri demek lezzet demek. İçinde küçük yağ hücreleri oluşmuş etler, genelde merada beslenen hayvanlardan elde edilmiştir.

denizli-yanikoglu-kasap-1

ETİN TERBİYESİ ÖNEMLİ
Mangaldan alacağınız sonuç, iyi bir et seçiminin yanında bu etin marine edilmesiyle de doğru orantılıdır. Birez çiçek yağı, bir diş sarımsak, biraz soğan ve az miktarda salça ile mangallık etinizi narine ederseniz, lezzetine lezzet katmış olursunuz.

ETİN DİNLENDİRİLMESİ GEREKİYOR
Marine işlemi tamamlandıktan sonra hemen mangala koymayın. Etinizi 20-25 dakika kadar dinlendirmeniz, kullandığınız sosların eti daha da lezzetli hale getirecektir. Bu aşamada kullanacağınız soda eti hem kabartacak, hem de lezzet katacaktır. Bunu unutmamanızı tavsiye ediyorum.

denizli-yanikoglu-kasap-2

PİŞİRMEK USTALIK İSTER
Mangal herkesin yapabileceği bir şey değildir, dikkat ister, bilgi ister, beceri ister. Önce mangalın tamamen yanması gerekiyor. Mangalın hazır hale geldiğini anlamak için kömürlerin tamamen köz haline gelmiş olması gerekiyor. Bu aşamada çok güçlü bir ateş karşınıza çıkar. Eğer pişirme işlemine kömürün ısısını ayarlamadan başlarsanız, etin hızla mühürlenir, dış kısımları yanma aşamasına gelse de iç kısımlarında istediğiniz seviyeyi yakalayamazsınız. Bunu engellemenin yolu, kömürün üzerine biraz tuz serpmekten geçer. Harlı ateşte asla mangal yapmayın, etin yanmasına yol açarsınız.

denizli-yanikoglu-kasap-3

PİŞİRME ÖNCESİ TUZ KULLANMAYIN
Mangalın önemli bir püf noktası da tuz kullanımıdır. Etinizi marine ederken ya da pişirme esnasında tuz kullanırsanız sertleşmeye yol açarsınız. Bunun en iyi yöntemi, mangalda pişen ve hazır hale gelen eti aldıktan sonra tuzlamaktan geçer.
Afiyet olsun…

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: Mehmetçik Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Topçu Apartmanı No: 124/A
TEL: 0 258 213 00 12 – 0532 725 41 12
onderyanik@hotmail.com

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı