REKLAMI GEÇ

Etin uzmanından kemik suyu tavsiyesi

Etin uzmanından kemik suyu tavsiyesi

Mucizevi bir besindir kemik suyu. Özellikle çocukların bağışıklık sistemlerini ve kemik yapılarını güçlendirir. Kemiğin içinde bulunan ilik ise tam anlamıyla besin deposudur. Kemik suyu bebek ve çocuklarda olduğu kadar yaşlılarda da önemli etkiler yaratır. Bu nedenle de vazgeçilmezler arasındaki yerini korur. Etin uzmanı Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık ile bu kez de kemik ve kemik iliği suyu üzerine konuştuk. İşte size kemik suyuyla ilgili çok özel öneriler.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Haziran 2016 Pazartesi, 08:50

Etin beslenme üzerindeki etkilerine ilişkin önemli bilgiler paylaşan Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık, kemik suyuna ilişkin de tüyolar verdi. Kemik suyunun faydalarını anlattı, hazırlanması ve saklanmasına ilişkin hayati bilgiler verdi.

denizli-yanikoglu-kasap-kemik-suyu-tavsiyesi-2

KEMİK SUYU TAZE HAZIRLANMALI
Öncelikle kemik suyunun taze hazırlanmasının önemine vurgu yapan Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık, “Kemik sularını taze hazırlarsanız kemiğin içindeki ilik ve kıkırdak dokusundan gelen besleyici öğeler ile bu su zenginleşiyor. Kemikteki mineraller de suya geçer. Eğer kemiği kaynatırken biraz sirke koyarsanız kalsiyum etkisini de artırmış olursunuz.

denizli-yanikoglu-kasap-kemik-suyu-tavsiyesi-3

KIRMIZI VE BEYAZ KEMİK SUYU
Et ve tavuk kemiklerinin içerisinde iki tür ilik bulunduğunu belirten Önder Yanık, bunların kırmızı ve sarı ilik olduğunu kaydetti. Yanık, “Kırmızı et suyu, besleyici özelliği yüksek, alyuvarların ve akyuvarların kök hücrelerinin oluşturduğu proteince zengin bölümlerdir. Kırmızı ilikli kemik alırken, düz yüzeyli kaburga kemiği, göğüs kemiği, kürek kemiği, kalça kemiği veya omurga parçalarını seçin. Tavuk kemikleri kırmızı ilik bakımından oldukça zengindir. Tavuğu pişirdiğinizde su soğuyup donduğunda oluşan jölemsi madde bu kırmızı ilikten suya geçen besindeki jelatinin bir göstergesidir. Kemik yaşlandıkça kırmızı kemik iliğinin yağ deposu sarı iliğe dönüşür. Yani sarı yağlı ilik olur. Uzun kemiklerde yaygın olarak bulunur. Lokanta ve restoran menülerinde bulunan, gurmelerin tariflerinde yer alanlar ilikler çoğu zaman sarı ilikli kemiklerdir” dedi.

ET SUYU İLE KEMİK SUYUNUN FARKI
Et ve kemik suyunun farkını da anlatan Önder Yanık, “Et suyu sadece etlerin kaynaması sonucu oluşan sudur. Kemik suları ise kaynama sonucu kemikteki iliğin suya akması sonucu oluşur. Kemik suyu et suyuna göre daha faydalıdır. Kemik suyunu dondurup jöleleştiren jelatin yaklaşık %15 oranında protein içerir. Bu ilikteki proteinler; midedeki gastrik salgılarını arttırır, karaciğerin işlevini düzgün yapması için gereklidir, dokuların onarımında önemli rol oynar, faydalı bakterilerin sindirim sistemi içerisinde tutunması için yardımcı olur.

denizli-yanikoglu-kasap-kemik-suyu-tavsiyesi-1

KEMİK SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Kemik suyunu hazırlamanın püf noktalarını da anlatan Önder Yanık, şunları söyledi:

“Tencerenin içine ikiye ayrılmış veya birkaç parçaya ayrılmış kaval kemiğini yatırıyoruz. Bütün koyarsanız içerisindeki mineraller tam olarak suya geçmeyebilir. Su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. İlk kaynamada çıkan siyahımsı suyu döküp tekrar üzerine temiz su ilave edip bir daha kaynatıyoruz. İkinci kaynama esnasında bütün halindeki havuç, soğan, defne yaprakları, 1 patates, 2 diş soğan ve karabiberi tencereye atıyoruz. Defne yaprağı bulamayanlar kekik de kullanabilir. İlavelerle birlikte yaklaşık 3 saat kaynaması gerekiyor. Kaynama boyunca kemik iliği akıp suya karışıyor” dedi.

KEMİK SUYU NASIL SAKLANMALI
Her kullanım için yeniden kemik suyu hazırlamanın zaman açısından sıkıntı yaratacağın ifade eden Önder Yanık, “Kaynama bittikten sonra tüpü kapatıp kemik suyumuzu soğutuyoruz. Soğuyan suyu süzgüden geçirip tam donmadan plastik bardak ya da kaplara birer yemeklik şeklinde paylaştırıp buzluğa koyabilirsiniz. Kağıt bardak ya da cam bardaklarda kullanabilirsiniz. Bardakların üstünü streç filmle kapatabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkarıp kullanabilirsiniz. Tavsiyem, çok miktarda kemik suyu hazırlamayın. Taze taze yiyeceğiniz kadar yapın çabuk tüketin. Çünkü belirli bir zaman sonra bu kemik suları bozulup bakteri üretir. Buzluktan çıkardığınız kemik suyunu eridikten sonra tekrar dolaba veya dondurucuya koymayın” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı