REKLAMI GEÇ

Yanıkoğlu Kasap’tan evde sucuk yapmanın püf noktaları

Yanıkoğlu Kasap’tan evde sucuk yapmanın püf noktaları

Sucuk Türk damak tadının vazgeçilmezleri arasındadır. Mangalda ayrı lezzetli olur, yumurta ile uyumu kusursuzdur. Atıştırmalık tostun vazgeçilmez ana malzemesi olan sucuk, sayısız farklı şekilde tüketilebilir. Peki iyi bir sucuk nasıl olmalı? Evde sucuk yapılabilir mi? Hayvanın neresi kullanılmalı, ne tür baharatlarla marine edilmeli? Tüm bu soruların yanıtlarını etin uzmanı Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık’tan aldık.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Haziran 2016 Çarşamba, 11:03

Sucuk eğer sevdiğiniz bir gıda türü ise ya tanınmış bir markadan alacaksınız, ya da güvendiğiniz bir kasabın yolunu tutacaksınız. Ama içinde ne olduğunu bildiğiniz, güvenerek tüketebileceğiniz bir sucuk istiyorsanız, Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık’ın tavsiyelerini dikkatlice okuyun.

KURBAN YAKLAŞIYOR
“Evde sucuk yapmak istiyorsanız, yaklaşan Kurban Bayramı sizin için bulunmaz bir fırsat olacaktır. Sucuk yapmak için illa da bayramı beklemek gerekmiyor elbet. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor. Kurban Bayramı’nda elde kalan etleri değerlendirmenin en güzel yolu elbette sucuk yapmak olacaktır. Böylelikle hem aile bütçesine katkı sağlayabilir, hem de lezzetli ve güvenli sucuklar elde edebilirsiniz.

SARIMSAK VE BAHARATLAR VAZGEÇİLMEZ
Sucuk denildiğinde baharat ve sarımsak ile fermantasyon sağlanmış sucuk anlaşılmalıdır. Sucukta söz konusu fermantasyon et içerisine konulan baharat ve sarımsak vasıtasıyla doğal yollarla bekletmek suretiyle yapılır.

Sucuk yapmak için ana malzememiz elbette dana eti olacaktır. Kullanacağınız dana etinin miktarına göre 5’e bir oranında et yağı gerekir. Sucukta iç yağı kullanmaktan kaçının. İç yağı çabuk donduğu için sucuğu pişirdikten sonra tüketirken ağızda donma hissi uyandırır, bu da sucuğun lezzetli tüketiminin önündeki en büyük engeldir.

MALZEMELER
4 kilogram et ve 1 kilogram yağ kullanılarak hazırlanacak bir sucuk harcı için baharatlar 50 gram acı toz biber, 75 gram tatlı toz biber, 25 gram yeni bahar, 25 gram karabiber, 100 gram kimyon, 100 gram sarımsak, 100 gram tuz. 5 metre kurutulmuş sucuk bağırsağı. Malzemenin ölçüsünü, eti artırıp azalttığınız oranda kademeli olarak azaltmanız gerekir.

NASIL BİR ET KULLANMALI
Sucukta etin her tarafını kullanmak mümkündür ancak bonfile gibi oldukça değerli kısımları burada harcamayın. Tavsiyem sığırın döş etinin kullanılmasıdır. Sucuk harcında yağ belirli bir oranda olmalı ama, eğer isterseniz yağı biraz daha fazla kullanabilirsiniz. Gereğinden fazla kullanılan yağ ise sucuğun tadını olumsuz etkiler.

HAZIRLANIŞI
Et ve yağı iyice çekip kıyma haline getirin. Ancak, çok ince olmamasına dikkat edin. Aksi halde macun gibi bir karışım elde edersiniz, bu da hoş olmaz. Daha sonra kıyma iyice ezilmiş sarımsak ve baharatlarını harmanlayın. Sucuk yapımının püf noktası da bu yoğurma işlemidir. Baharatların iyice ete karıştığından emin olana kadar yoğurma işlemini sürdürün. Daha sonra marine ettiğiniz sucuk harcını ağzı açık bir kapta 24 saat buzdolabında bekletin. Bu süreye kesinlikle uyun. Bekletilmeden hazırlanan sucukların tadı iyi olmayacak, saklama süresi de kısa olacaktır.

SUCUK BAĞIRSAĞININ HAZIRLANMASI
Sucuğun önemli maddelerinden biri de harcın toplanacağı sucuk bağırsağıdır. Bağırsağın iyice temizlendiğinden ve içindeki yağlardan arındığından emin olun. Eğer bağırsağınız kuru ise kesinlikle sıcak suyla temas ettirmeyin, bir süre soğuk suda ıslayarak yumuşamasını sağlayın.

DOLDURMA İŞLEMİ
Sucuğun hazırlanmasının son aşaması doldurma işlemidir. Ağzı hunili kıyma makinesi, tabi iç aparatları alınmış, bu iş için en uygun malzemedir. Sucuk harcını ucuna huni geçirilmiş makineden sucuk bağırsağına aktarın. Burada sucukların boyutu, kangal ya da salam tarzı mı yapılacağı, ya da tek kullanımlık mangal sucuklara mı dönüşeceği sizin tercihiniz.

SUCUKLARIN SAKLANMASI
Sucuklar hazırlandıktan sonra havadar ve kesinlikle güneş görmeyen bir yere ip gererek asın. Havanın durumuna bağlı olarak yaklaşık bir hafta sucukları bekletin, fazla suyunu kaybetmesini sağlayın. Bu süreçten sonra sucuklarınız tüketilmeye hazır. İsterseniz bir beze sararak buzdolabına kaldırın, isterseniz açık bir yerde tutun. Bu tamamen sizin tercihiniz olacaktır. Afiyet olsun.”

İLETİŞİM İÇİN:
ADRES: Mehmetçik Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Topçu Apartmanı No: 124/A
TEL: 0 258 213 00 12 – 0532 725 41 12
onderyanik@hotmail.com

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı