REKLAMI GEÇ

Yanıkoğlu Kasap’tan sakatat önerisi

Yanıkoğlu Kasap’tan sakatat önerisi

Kasaplık hayvanların yalnızca etlerini tüketmiyoruz elbette. Özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan sakatatlar da çok özel tatlar sunabilir. Ancak, uyulması gereken çok önemli kuralları vardır sakatat tüketiminin. Bunların iki temel noktası “tazelik” ve “hijyen”dir. Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık, sakatat tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Haziran 2016 Salı, 08:40

Sakatat kasaplık hayvanların yenilebilir organlarının genel adıdır. Kırmızı ve beyaz olarak adlandırılan sakatatlar ile ilgili uzmanına, Yanıkoğlu Kasap Sahibi Önder Yanık’a danıştık. Sakatatın nasıl alınması, nasıl ve ne kadar saklanması ve nasıl tüketilmesi gerektiğine ilişkin özel bilgiler verdi.

SAKATAT ÇEŞİTLERİ
Ciğer, kalp, böbrek, dil, kelle ve kuyruğun kırmızı, işkembe, beyin, uykuluk, bağırsak, billur (koç yumurtası) ayak (paça) ve omurilik iliğinin de beyaz sakatat olarak sınıflandırıldığını belirten Önder Yanık, bazı insanların ön yargılı yaklaşımla sakatat tüketiminde tereddüt ettiğini söyledi.

SAKATATLAR HASSAS ÜRÜNLERDİR
Sakatatların hassas ürünler olduğunu, bu nedenle de alımında, saklanmasında ve hazırlanmasında özel ilgi gerektirdiğini anlatan Önder Yanık, “Sakatat tüketiminden kaçınanların ortak endişesi hoşa gitmeyen görünümü ve içerdiği bazı maddeler nedeniyle sağlığa olumsuz etki yapacağı düşüncesidir. Sakatatın tüm et ürünlerinde olduğu gibi güvendiğiniz bir kasaptan almanız büyük önem taşır. Çünkü sakatatta ön koşul taze olmasıdır. Eğer kasabanız size bayat ürün verirse, yapacak bir şeyiniz kalmaz” dedi.

BEKLETMEDEN TÜKETİN
Sakatatların alım, saklama ve hazırlık sürecinde hijyene dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Önder Yanık, “Sakatatların çok taze olarak tüketilmesi gerekir. Sakatatın satın alınımında ve hazırlanmasında çok sıkı hijyen önlemleri alınmalı. Kesim esnasında sakatatın hayvandan alınış şekli, hayvanın yaşı ve sağlık durumu, dağıtım ve saklama koşulları, saklama süreleri tüm bu süreci yakından etkiler. Bu nedenle alınan sakatatın bekletilmeden tüketilmesi önemli” dedi.

SAKLAMA SÜRESİ VE KOŞULLARI ÖNEMLİ
Karaciğer, kalp, böbreğin çiğ olarak bir gün saklanabileceğini ifade eden Önder Yanık, “Diğer sakatatlar dil, beyin, işkembe ayak ve uykuluk haşlandıktan sonra buzdolabında en fazla iki gün tutulabilir. Sakatatlar ile ilgili olarak bilmeniz gereken, taze olması, saklama koşullarına uyan bir kasaptan alınması ve kısa süre içinde tüketilmesidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı