REKLAMI GEÇ

ORUÇLA İLGİLİ FIKHÎ MESELELER

ORUÇLA İLGİLİ FIKHÎ MESELELER

Ramazan anlatılmaz, yaşanır. Orucu yaşamak, teravihi yaşamak, sahuru, iftarı, ikramı yaşamak… Amel hayattır. Hareketsizlik ölümdür, amelsizlik de bir bakıma manevi ölümdür. Biz Kur’an’la, Ramazan’la, namazla, oruçla canlıyız. İbadetler kalp atışıdır, nefistir, dirilik işaretidir. Dini hayatın canlılığı başka neyle ifade edilebilir? Oruç tutmakla bir süre nimetlerden uzak kalan kimse bunların değerini daha iyi anlar. Sahip olduğu nimetlerden bir süre uzak kalmak insana, onları daha iyi…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2018 Çarşamba, 09:33

Ramazan anlatılmaz, yaşanır. Orucu yaşamak, teravihi yaşamak, sahuru, iftarı, ikramı yaşamak… Amel hayattır. Hareketsizlik ölümdür, amelsizlik de bir bakıma manevi ölümdür. Biz Kur’an’la, Ramazan’la, namazla, oruçla canlıyız. İbadetler kalp atışıdır, nefistir, dirilik işaretidir. Dini hayatın canlılığı başka neyle ifade edilebilir?

Oruç tutmakla bir süre nimetlerden uzak kalan kimse bunların değerini daha iyi anlar. Sahip olduğu nimetlerden bir süre uzak kalmak insana, onları daha iyi korumasını, israf etmemesini ve nimetleri kendisine veren Allah’a daha çok şükretmesini öğretir. Nimetlere şükür ise onların çoğalmasına vesile olur.

Bir kimseye orucun farz olması için kendisinde şu üç şartın bulunması gerekir:

1-) Müslüman olmak.
2-) Akıllı olmak.
3-) Erginlik çağına gelmiş bulunmak.

Bu şartları taşımayanlara oruç tutmak farz değildir. Ancak erginlik çağına gelmeyen çocukları, bünyelerine zarar vermeyecek şekilde oruç tutmaya alıştırmak uygun olur.

ORUCUN EDASININ ŞARTLARI
Orucun farz olması için gerekli olan şartlardan başka oruç ibadetinin yerine getirilebilmesi için de bazı şartların bulunması lâzımdır. Bunlar:

1-) Sağlıklı olmak.
2-) Mukim olmak, yani misafir olmamak.

Oruç tutamayacak kadar hasta olanlarla, dinî ölçülere göre yolcu olanlar oruçlarını erteleyebilirler. Hastalar iyileşince, yolcular da ikamet ettikleri yere dönünce tutamadıkları günler sayısınca oruçlarını tutarlar.

ORUCUN SIHHATİNİN ŞARTLARI
Oruç tutma şartlarını taşıyan bir kimsenin tutacağı orucun sahih, yani geçerli olabilmesinin şartları da şunlardır:

1-) Oruç tutmaya niyet etmek.
2-) İmsakten iftara kadar yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak.
3-) Kadınların ay hali ve lohusa halinde bulunmaması.

Ay hali ve lohusa olan kadınlar, bu hallerinin devam ettiği günlerde oruç tutamaz, namaz kılamazlar. Bu haller sona erince tutamadıkları günlerin oruçlarını kaza ederler. Fakat kılamadıkları namazları kaza etmezler.

Sağlıklı ve mutlu bir ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle, selam ve dua ile.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı