REKLAMI GEÇ

RAMAZANDA HEM SEVAP KAZANIYORUZ HEMDE SAĞLIKLI YAŞIYORUZ

4 Haziran 2018 Pazartesi

Sonlarına doğru yavaş yavaş yaklaşmakta olduğumuz bu mübarek ayda “Ya Rabbi, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden necat olan Ramazan ayını ülkemize ve insanlarımıza hayırlı eyle” Amin. Dualarımızı dillerimizden düşürmedik hiç. Öyle değil mi? kardeşlerim.

Geçen seneki ramazanı yaşayalı bir yıl olmuş, dünya telaşı yüzünden nasıl geçti, nasıl yaşayarak ulaştık yine ramazana diyenler olabilir. Beş parmağın beşi bir mi? Müslümanlarda iman ve amel yönünden bir birinden farklıdır. İnsanlar arsa gibi, kimisinin fiyatına güç yetmez kimisi de para etmez. Kendimizi Rabbi âlemin yerine koyup ta insanları hesaba çekme görevimiz olamaz. Ama bir görevimiz var. Bildiğimiz doğruları tatlı ve yumuşak bir dillere anlatabildiğimiz kadar dinleyenlere anlatmak. İnsanları zorlamamak. İnsanları kendimizden ve anlatacağımız öğütlerden soğutmaktan uzak kalmak. Anlatma ehliyetine sahip değilsek, anlatmaktan uzak durmak. Çünkü kaş yapayım derken gözü de kör etmemektir esas olan. Ramazan çat kapı gelmiş değil. Bilenler biliyor. Gelmeden aylar önce geleceğini haber verdi bizler.

Ramazana girmeden önce, Kutlu doğum günlerini yaşadık. Sonra üç aylar geldi. Üç ayların Recep ve Şabanlar aylarında Kandilleri yaşadık. Mevlit, Regaip, Berat ve miraç gibi mübarek Kandil geceleriyle adım adım, basamak basamak manevi âleme çıkmaya çalıştık. Yani oruç ayı için bunca manevi eğitim yaptık. Ramazanda manevi düşmanlarımızla daha kolay mücadele etmek, onlarla başa çıkmak içindi bütün bunlar. Böylece düşmanlarımızı kolayca alt edebileceğiz.

Zamanımızda insanların en büyük sorunu, yanlış beslenmeden dolayı şişmanlıktır. Bu sebeple sağlıksız yaşamaktalar. Sağlı yaşamak için insanlar, büyük emekle birlikte, parasını harcayarak aç kalarak zayıflamaya çalışıyorlar. Ne mübarek bir din ki, ibadetlerinde hem sevap kazandırıyor, hem de diğer yandan sağlı yaşamın yolunu gösteriyor.

Dinin önceliği imandır. Sonra ibadet gelir. İman ve ibadet insanın ahlaklı olmasını sağlar. İnançlar ve ibadetler insanları bir birine bağlayarak, birbirlerine yaklaştırılıp toplumları ve grupları oluşturur. Din, bizden bildiklerimizi başkalarına da ulaştırmayı ister. Allah her an bilmediğimiz şeyleri yaratmaya devam ediyor. Allah’ın yaratmada ve idare etmekte hiç bir yardımcıya muhtaç değildir. Allah, insanların akılarına geldiği her hangi bir varlıktan başkadır. İnsanların Allah’a yönelmesi için bir aracıyaihtiyaçları yoktur. Ona yönelmesi ve bağlanması yeterlidir.

Allah insana genel bilgi kaynağı olarak aklı, aklı destekleyen özel bilgileri peygamberler aracığıyla bildirmiştir. Kuranda peygamberimizin bizim gibi insan olduğu, diğer yönden Allah’ın elçisidir. Akılla sırt dönerek Müslümanlığı anlamaya çalışanları Kuran onaylamaz.

Oruç ibadetine gelince temel gayesi Allah rızası ve nefis terbiyesidir. Oruç hiçbir disiplin ve öğretide görülmeyen ruhsal ve ahlakı faydaları içermektedir. Sonuç olarak toplumda görülen suç gayri ahlaki davranışlarda oruç ayı Ramazanda önemli ölçüde düşüşler gözlenmektedir.

Sonuç olarak Ramazan ayı yeniden var olma ayıdır.  Hayırlı ve bereketli ramazanlar dileğiyle!…

Selam ve dua ile…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı