REKLAMI GEÇ

RAMAZANI YAKARIŞLA DUALARLA YAŞAMAK

1 Haziran 2018 Cuma

İnsana mübarek ay öncesinde yakışan, o aya bir ön hazırlık yapmasıdır. Nasıl ki, bir şehri ziyarete giderken bir önbilgi edinip fazla faydalanmayı sağlarsak, manevi kazançlar içinde bir ön hazırlık bir ruh uyanıklığı gerekir. Bu nedenle bu ay öncesi gönül gıdalarını yemek gereği vardır. Bu ön hazırlığı namazdan tutunda hac ibadetine kadar götürebilirsiniz. Bu nedenle ramazan öncesi hazırlığımızı yaptık rabbimize gönlümüzün kapılarını açıp yakarışlarımızı artırdık Elhamdülillah.

Dua kulun bütün benliğiyle Yüce Yaratıcıya yönelerek Ondan istek ve dilekte bulunması, isteklerini bildirmesi anlamına gelir. Dua ile kul, Allah’la diyalog kurar. İnsan dua ile Allah’tan bir kötülükten kurtulmayı, bir iyiliğe kavuşmayı ister. Dua, Allah’a ulaşmak, Onu unutmamak, Ona kavuşmak için vicdanının zorunlu bir haykırışıdır.

Anne çocuğunu severken nasıl samimi ise, kulda duasına karşılık bulmak istiyorsa, en az o anne kadar samimi Olmalıdır. Dua bütün ibadetlerin özüdür. İnsan için kalp ne ise, ibadetler için de dua odur. İnsanlar, ibadetsiz ve ateist olarak belki yaşayabilirler, duasız olarak asla yaşayamazlar. Çocuklar oyun oynamadan ne kadar mutlu çocuk olurlarsa, duasız insanlar da o kadar mutlu insan ve iyi insan olabilirler.

Çocuklara istekleri dışında oyun oynatamazsınız. Fakat oyun istedikleri zaman da bunu engelleyemezsiniz. Dua yapmakta insanın içinden gelir, geldiği zamanda bunu hiçbir kimse ve kudret engelleyemez. Oyun oynayarak büyümek nasıl çocukların yaratılışında bir gereksinim olarak varsa, büyüklerin de sağlıklı yaşamlarını sürdürmeleri için dua etmek zorunlu bir yaşamda ihtiyaçtır.” Dua en büyük ibadet” buyurmuştur. Peygamberimiz hz. Aliye” Namaz da aklına hiçbir şey getirmeden namazı kılarsan, şu develerden birini sana vereceğim” dedi. Fakat Hz. Ali, namaz da hangi deveyi vereceğini aklına getirdiği için ödülü alamamıştır.

İnsanlar dünyada iken, isteklerini nasıl yüksek makamlara bir dilekçeyle bildirirlerse, Allah’a inananlar da isteklerini, sıkıntılarını Yüce Yaratıcıya “dua” ile bildirirler. Böylece niyetlerini gerçekleştirmiş olurlar. Kuranda ”De ki duanız olmasa idi, Rabbiniz size ne diye değer versin” buyuruldu. Peygamberimiz ”Allah kullarının gönlüne günde yetmiş kere nazar eder. Acaba kulumun gönlünde bana ne kadar yer var diye?” Peygamberimizin kendisi günde yetmiş kere Allah’a dua ettiğini” bildirmiştir. Dünyanın nefse hoş gelen görüntüsü, bize hiçbir zaman Allah’ı ve dua etmeyi unutturmamalıdır. Ahirette hesap vermenin hiçbir zaman kolay olmayacağını anlamak için peygamberimizin kızına söylediği ”Kızım Fatma, sakın peygamber kızı olman seni gaflete sürüklemesin,” sözünü unutmayalım.

Dua yapacağımız esnada yalnız ve içten olmaya dikkat etmeliyiz. Allah,” İçin için yalvara yalvara dua edin” buyurdu. Dualar içten gelen sözcüklerle yapılmalıdır. Bu bizim sonuç almamızı sağlayacaktır.

Yakarışlarımızın, dualarımızın Rabbimizin katında hayat bulması dileklerimle. Selam ve dua ile…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı