REKLAMI GEÇ

Adet dönemlerinde şiddetli ağrılara dikkat!

Adet dönemlerinde şiddetli ağrılara dikkat!

Yumurtalık kistleri, kısırlığa kadar gidebilecek sorunlara yol açabiliyor. Şidetli ağrılardan kurtulmak ve tedavi olmak mümkün… Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. R. İlker Kayhan, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Mayıs 2014 Salı, 10:41

Kadınlarda sıkça görülen yumurtalık kistlerinin, çok masum bir hastalık olmadığını, hatta kısırlığa kadar gidebilecek sorunlara yol açtığını biliyor muydunuz? Yumurtalık (over) kistlerinin tanı ve tedavi yöntemleriyle ilgili bütün merak ettiklerinizi Tekden Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. R. İlker Kayhan yanıtladı.

DENİZLİ HABER: Yumurtalık (over) kisti nedir, nasıl tanı konulur?

OP. DR. R. İLKER KAYHAN: Birbirinden farklı birçok türü olan ve hormonların etkisinde gelişen içi sıvı dolu kitlelere kist denilmektedir. Sağ veya sol yumurtalıkta hatta bazen her iki yumurtalıkta da görülebilen bu kistlerin boyutları 2-3 cm den 20-30 cm’e kadar değişebilir, çok nadir olarak daha büyükleri de görülebilir. Bu kistlere ultrasonografi ile tanı yüzde 90 üzerinde konulur. Hastanın ve kistin durumuna göre tomografi, manyetik rezonans (MR), hormon tetkikleri ve kanda tümör belirteçleri incelenerek uygulanacak tedavi yöntemiyle ilgili karar verilir.

ic-2DENİZLİ HABER: Yumurtalık kistinin belirtileri nelerdir?

OP. DR. R. İLKER KAYHAN: Bu kistler genellikle belirti vermez ve başka bir nedenle yapılan jinekolojik muayene esnasında tesadüfen fark edilir. Belirti verdiğinde ise en sık karşılaştığımız şikayetler ise şunlardır:
• Kasıklarda ağrı
• Karnın alt kısmında basınç hissi
• Normalden daha ağrılı, zamansız ve uzayan adet dönemleri
• Mesaneye baskı uygulamasından dolayı sık idrara çıkma, bağırsaklara yaptığı baskı nedeni ile kabızlık
• Bazen iştahsızlık, bulantı, kilo kaybı

DENİZLİ HABER: Yumurtalık kistlerinin çeşitleri nelerdir ?

OP. DR. R. İLKER KAYHAN: Yumurtalık kistlerinin bir çok çeşidi vardır. Bunların çoğu zararsız ve kolay tedavi edilebilen kistlerdir. Ama endemetriozis yani halk arasında çikolata kisti olarak bilinen bu kist diğerleri gibi masum bir kist değildir. Tedavisi zor ve zahmetli olan bir türdür. Eğer kist karın bölgesine yerleşmişse şiddetli kasık ağrısına neden olur. Yumurtalıklara yerleşmiş ise durum daha ciddidir. Yumurtalıkta oluşan çikolata kisti komşu tüplerde tıkanıklığa sebep olduğu için kısırlığa neden olabilir.

ic-1

DENİZLİ HABER: Çikolata kisti nasıl tedavi edilir?

OP. DR. R. İLKER KAYHAN: Hastalığın evresine göre uygun bir tedavi yöntemi seçilmektedir. Endemetriozis tedavisinde en etkili yöntemlerden biri laparoskopi tekniğidir. Laparoskopi tekniğiyle yapışıklıklar açılır ardından uygun tedavi seçenekleriyle hasta tekrar anne olma şansı yakalar.

DENİZLİ HABER: Laparoskopi ameliyatının faydalarından biraz bahseder misiniz ?

OP. DR. R. İLKER KAYHAN: Jinekolojik cerrahide artık en sık kullanılan yöntemlerden birisi laparoskopik cerrahi yöntemidir. Bu yöntemle çikolata kistlerinin durumu hem saptanır, hem de çevre dokuya zarar vermeden kist alınarak yumurtalık korunur. Laparoskopi yöntemiyle tedavi olan hastalar daha az ağrı duymakta, enfeksiyon, fıtık gibi komplikasyonlar daha az görülmekte ve hastaların normal yaşantılarına dönme süresi de azalmaktadır. Biz de Tekden Hastanesi olarak, tam donanımlı ameliyathanelerimizde başarılı bir şekilde bu yöntemi uygulamaktayız.

Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları ile irtibata geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı