REKLAMI GEÇ

Alzheimer hastası yakınıysanız dikkat!

Alzheimer hastası yakınıysanız dikkat!

Özel Denizli Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Ünlü, çağımızın hastalığı Alzheimer ile ilgili bilgiler verdi, hasta yakınlarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2016 Perşembe, 12:24

Özel Denizli Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Bülent Ünlü, Alzheimer hastalığının, beyindeki sinir hücrelerinin ölmesi sonucu beyin sinyallerinin uygun biçimde iletmesinin zorlaştığı bir durum olduğunu belirterek, başlangıçta belirtilerinin saptanmasının zor olduğunu söyledi. Alzheimer hastası olan kişinin hafıza, yargılama ve düşünme problemleri yaşadığını anlatan Ünlü, bunun da kişinin çalışmasını ve günlük hayata katılımını zorlaştırdığını kaydetti.

“BELLEK BOZUKLUĞUNA KARŞI NOTLARLA YARDIMCI OLUN”
Alınacak bazı önlemler ile Alzheimer hastaları ve yakınlarının hayatının kolaylaşabileceğini dile getiren Dr. Bülent Ünlü, bellek bozukluğuna karşı notların yardımcı olabileceğini vurguladı.

Ünlü, “Hastalar uzak geçmişi ayrıntılı olarak hatırlarken, birkaç dakika önce gelişen olayları hatırlamakta zorluk çekerler. Hastalığın erken evrelerinde ortaya çıkan bellek bozuklukları ile baş edebilmek amacı ile liste, not, takvim gibi anımsatıcılar kullanılabilir” dedi.

“KENDİ KENDİNE GİYİNMESİNE SABIR GÖSTERİN”
Alzheimer hastası olan bir kişi için giyinmenin pek çok zorluğu bir araya getirdiğini belirten Ünlü, “Ne giyileceğinin seçilmesi, giysilerin giyilmesi veya çıkarılması, düğmeler ve fermuarla başa çıkmak bunların içindedir. Kişinin günün aynı saatlerinde giyinmesini sağlayarak bunu günlük rutinin bir parçası haline getirmeye çalışılmalıdır” diye konuştu.

“İLETİŞİM DE BASİT VE KISA CÜMLELER KURUN”
Alzheimer hastası ile konuşurken basit kelimeler ve kısa cümleler kullanılmasını isteyen Dr. Ünlü, ses tonunun da hafif ve nazik olması gerektiğini kaydetti.

Ünlü, “Yemek için sakin ve basit bir ortam oluşturulmalı, bu da dikkatin dağılmasını engeller. Hastalar tabaktan yemek yemekte zorlanıyorsa elle yenilebilen yiyecekler verilebilir. Yine düz tabak yerine derin tabaklarda yemek önerilebilir. Hastalık ilerledikçe Alzheimer hastası mesane ve barsak kontrolü ile ilgili problemler yaşayabilir. Hastayı tuvalete götürmek için günde 5-6 kez gibi bir rutin oluşturulmalı ve buna mümkün olduğunca bağlı kalmaya çalışılmalıdır” dedi.

“UYUYABİLMESİ İÇİN SAKİN VE HUZURLU BİR ORTAM OLUŞTURUN”
Alzheimer hastaları ve onlara bakım verenler için gecelerin zor geçebileceğini ifade eden Dr. Ünlü “Uykuyu destekleyecek sakin ve huzurlu bir ortam oluşturmaya çalışılmalıdır. Geceleri hep aynı saatte yatağa gitmesi sağlanmalıdır” dedi.

“GEZİNMELERE KARŞI KAPILARI KİLİTLİ TUTUN”
Hastayı güvende tutabilmenin bakımı üstlenen kişinin en önemli sorumluluklarından biri olduğunu belirten Dr. Ünlü, “Bazen Alzheimer hastalarının evden uzaklaşma ve gezinme gibi eğilimleri olabilmektedir. Kapıların kilitli tutulması ve hastanın alışkın olduğu kilidi açabildiği durumda ek kilit uygulaması yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı