REKLAMI GEÇ

Aşırı sıcaklar beyin kanaması riskini artırıyor

Aşırı sıcaklar beyin kanaması riskini artırıyor

Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin, Sinir, Omurilik Cerrahisi Uzmanları Prof. Dr. Bayram Çırak ve Op.Dr.Yurdaer Doğu, yaz mevsiminde aşırı sıcaklara bağlı olarak beyin kanaması görülme oranının arttığını belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Ağustos 2015 Salı, 12:18

Prof. Dr. Bayram Çırak ve Op.Dr.Yurdaer Doğu, beyin kanamalarının düzenli doktor kontrolü yaptırmayan, düzenli tansiyon düşürücü ilaç kullanmayan, beslenmesine dikkat etmeyen, hareketsiz bir yaşam sürdüren kişilerde daha sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti, aşırı sıcakların da hastalığın görülme oranını artırdığını vurguladı.

tekden_ic

BEYİN KANAMASINI TETİKLEYEN RİSKLER NELERDİR?
“Beyin damar hastalıkları, hipertansiyon, travma, kanama bozuklukları, ilaç kanamaları ve beyin tümörlerini” kanamaları tetikleyen unsurlar olarak sıralayan Prof. Dr. Bayram Çırak, sigara ve alkol kullanımı, genetik yatkınlık ve ilaç alışkanlıklarının da risk faktörleri arasında yer aldığını ifade etti.

“ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
“Hangi durumlarda uzman hekime başvurulmalı?” sorusunu yanıtlayan Op. R. Yurdaer Doğu ise, beyin kanamasına neden olan damar hastalıklarının özellikle 40 yaşından sonra zaman zaman baş ağrısı şikayetiyle kendini gösterdiğini, yüksek tansiyonun da beyin kanamalarının önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

Beyin damar hastalıklarında erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayanOp.Dr.Yurdaer Doğu şunları kaydetti:

“Öncelikle kişinin hayatında daha önceleri hiç yaşamadığı şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç kaybı ortaya çıkarsa vakit geçirmeden beyin sinir cerrahi uzmanına başvurmalıdır. Yüksek tansiyonu olduğu bilinen kişiler verilen tansiyon düşürücü ilaçları düzenli kullanmalı ve kan basıncı normalleştirilmelidir. Baş ağrısı tıbbi tedaviyle iyileşmiyor ve kronikleşiyorsa bu tür hastaların ailesinde beyin kanaması geçirme öyküsü olanlar mutlaka bir hekime başvurup muayene olmalıdır. 60 yaş üzeri bireyler özellikle yüksek tansiyon ve kalp hastalığı olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar düzenli kan testleri yaptırarak doktor kontrolünde yaşamalıdır, bu tür hastalığı olanlar aşırı sıcaklardan kaçınmalıdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı