REKLAMI GEÇ

Babet giymek sağlıklı mı?

Babet giymek sağlıklı mı?

Havaların ısınmaya başladığı bugünlerde rahatlığından dolayı birçok bayanın tercih ettiği babetlerin aslında en az yüksek topuklu ayakkabılar kadar ayaklarınıza ve belinize zarar verdiğini biliyor muydunuz?

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Mayıs 2014 Perşembe, 11:54

Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Erhan Özfidan ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

BABETLER ŞEKİL BOZUKLUĞU YAPABİLİYOR
Pratik ve rahat olması nedeniyle tercih edilen babetler insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozuyor. Uz. Dr. Erhan Özfidan, çok düz olduğu için sağlıklı olduğu düşünülen bu modeller aslında ayağı tutacak hiçbir bağ olmadığı için eklemlerde zedelenmelere, topuklarda artan baskıya bağlı olarak bilek ve kalçalarda ağrıya, uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğu, ayak tabanında yayvanlaşma ve düztabanlık gibi ayak deformasyonlarına neden olduğunu belirtti.

Ayakların vücut dengesini sağlamada önemli rolü olduğunu belirten Uz.Dr. Özfidan, ergonomik olarak yanlış tercih edilen ayakkabıların sırt ve kalça ağrılarından kireçlenmeye kadar birçok sağlık sorununa yol açabildiği uyarısında bulundu.

YÜKSEK TOPUK DA KİREÇLENME NEDENİ OLABİLİR
Yüksek topuklu ayakkabıların da zararından bahseden Uz. Dr. Erhan Özfidan, Yüksek topuklu ayakkabılarında vücudun ağırlık merkezini öne doğru iterek bel ve kalçanın normal duruşunu olumsuz etkilediğini, bu durumda bel kavisinin arttığını, bunun sonucunda ise bel ve kalça kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı oluştuğunu dile getirdi. Özfidan, yüksek topuklu ayakkabıların, dizlere binen aşırı yükten dolayı diz ve bacak ağrılarının yanı sıra diz eklemlerinde de kireçlenmelere neden olduğunu belirtti.

AYAKKABI SEÇİMİNDE BU UYARILARA DİKKAT !
Uz. Dr. Erhan Özfidan, ayakkabı seçiminde ideal topuk yüksekliğinin 2-5 cm arasında, ayakkabıların burun kısmının yuvarlak ve geniş olması ve parmakların rahat hareket edebilmesi gerektiğini ifade ederek, şu önerilerde bulundu: “Doğal deriden yapılmış, hava sirkülasyonu olan ayakkabılar tercih edilmeli, eğer babetlerin rahatlığından vazgeçilemiyorsa, içine yumuşak bir destek konulmalı ve ayak kavisi desteklenmeli. Dolgu topuklarda ön ve arka kısmın eşit olması durumunda sorun yaşanmıyor ancak yine de dolgu kalınlığı 10 cm’yi geçmemeli.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı