REKLAMI GEÇ

Balığın yağlısını yiyin

Balığın yağlısını yiyin

Beslenme Uzmanı Meryem Güç kış aylarında sağlıklı kalabilmek için beslenme önerilerinde bulundu. Güç bu aylarda vitaminlere dikkat edilmesi gerektiğini söylerken de balığın da yağlı olanlarının tercih edilmesini önerdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Kasım 2014 Pazar, 12:59

Hastalıkların sık yaşandığı kış mevsimi öncesi Beslenme Uzmanı Meryem Güç, öneriler getirdi. Kış aylarında beslenmenin öneminin iki kat arttığına dikkat çeken Özel Denizli Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Polikliniğinden Uzman Diyetisyen Meryem Güç püf noktalarını şöyle sıraladı:

– Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.

– Vücut direncini arttırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekmektedir. İmmün sistemi güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

– E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, A vitaminin okside olmasını da engellemektedir. E vitaminin iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir.

– Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlanmasında basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmesi, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin tüketilmesi(haftada 2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite yapılması önemlidir.

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren besinler;
– Brokoli: İçerdiği sülforan maddesi ile antioksidan aktivite gösterir veimmün sistemini uyarır. C vitamini ve E vitaminini bir arada içerdiği için bağışıklığı kuvvetlendirir.

– Yumurta: A vitamini ve betakarotenden zengin beslenme, iyi kaynaklı protein alımı ve yeterli çinko almak bağışıklık sistemini güçlendirmek için başlıca ilkelerdir.

– Bal Kabağı: C ve E vitaminlerinden zengin demir, potasyum gibi mineraller ve antioksidanlar içerir.

– Yeşil Çay: En önemli bitkisel besinlerden kateşin ve polifenol içerdiği için immün sistem üzerinde çok etkilidir.

– Taze Kırmızı Biber: İçindeki C vitamini ve Beta Karoten gibi fitokimyasallarimmün sistemi güçlendirir.

– Yağlı balıklar vücutta iltihapları önler mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükselttiğinden dolayı beslenmede yağlı balıklara yer verilmelidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı