REKLAMI GEÇ

BEL SAĞLIĞINIZI İHMAL ETMEYİN!

BEL SAĞLIĞINIZI İHMAL ETMEYİN!

Bel ağrıları, deyim yerindeyse hastaya hayatı zindan eden, yaşam katilesini düşüren bir rahatsızlık. En önemli nedeni fıtık olmakla birlikte, başka hastalıkların sonucu olarak da ortaya çıkabiliyor. Bel ağrıları, nedenleri ve tedavi yöntemlerini Denizli Özel Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanları Prof. Dr. Bayram Çırak ve Op. Dr. Yurdaer Doğu anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Aralık 2014 Salı, 10:17

Bel ağrıları oldukça yaygın bir sağlık problemidir. Baş ağrısından sonra en sık görülen ağrılar arasında yer alan bel ağrıları insanların yaklaşık yüzde 85’inde yaşamlarının bir döneminde ortaya çıkar. Bel ağrıları bel fıtığının yanı sıra, karın iç organlarındaki rahatsızlıklar, jinekolojik sorunlar, bazı enfeksiyon hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi nedenlerin yanında omurganın bel bölgesindeki bazı sorunlardan da ortaya çıkabilir. Bel fıtığının nasıl bir rahatsızlık olduğunu; belirtilerini, risk faktörlerini, alınabilecek önlemleri ve tedavi yöntemlerini Denizli Özel Tekden Hastanesi uzmanlarına sorduk.

Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanları Prof. Dr. Bayram Çırak ve Op. Dr. Yurdaer Doğu, bakın bel ağrıları ve bel fıtığı için neler söyledi.

HER AĞRI BEL FITIĞI DEĞİLDİR

DENİZLİHABER: Her bel ağrısı bel fıtığı mıdır?

ic-bayram-cirakPROF.DR. BAYRAM ÇIRAK: Her bel ağrısı, bel fıtığından kaynaklanmıyor. Maalesef toplumumuzda bu yönde yanlış bir algı bulunmakta. Her bel ağrısı bel fıtığı demek değildir. Bel fıtığı tipik olarak bel ağrısı, bacak ağrısı, bacaklarda kuvvet ve his kaybı, daha ağır vakalarda idrar-gaita kaçırma gibi fonksiyon bozukluklarına yol açabilir. Teknolojinin gelişmesiyle bel fıtığı teşhisi artık rahatlıkla konulabiliyor. Yine sanıldığı gibi her bel fıtığı ameliyatla tedavi edilmiyor. Bel fıtığı teşhisi konulan hastaların sadece yüzde 2 ile yüzde 14’lük dilimi ameliyat ile tedavi ediliyor. Kalan yüzde 96’da cerrahi müdahale dışında, değişik tedavi yöntemleri uygulanıyor.

DENİZLİHABER: Bel fıtığı konusunda kimler risk grubunu oluşturuyor?

PROF.DR. BAYRAM ÇIRAK: Yaşı 30’u geçmiş herkes diyebiliriz. Bunun dışında artriti ve osteoporozu olan herkes, menopoza girmiş kadınlar, fiziksel olarak hareketsiz olanlar, gebeler ve yeni anneler, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi sağlık sorunları bulunanlar, sigara içenler, kısa bir süre önce ameliyat geçirenler ve enfeksiyonlara karşı olanlar, bel sorunlarına yakalanmaya genetik olarak eğilimli olanlar risk grubunda yer alıyor.

MASA BAŞI ÇALIŞANLAR DİKKAT!

DENİZLİHABER: Bel fıtığı riski ile karşılaşabilecek meslek grupları için neler söyleyeceksiniz?

ic-yurdaer-doguOP.DR. YURDAER DOĞU: Özellikle masa başı çalışanların gün boyu sabit bir şekilde oturması bel ve boyun fıtığına yol açabiliyor. İş hayatında bilgisayar kullanımının artmasıyla kötü ofis ergonomisine bağlı olarak masa başı çalışanlar sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle saatler boyunca masa başında çalışanlarda hareketsizliğe bağlı boyun, sırt ve bel ağrıları ortaya çıkıyor. Zamanla oluşan bu ağrılar gittikçe kişinin tahammül edemeyeceği boyutlara varabiliyor. Sabit bir şekilde bilgisayar karşısında oturup çalışanlarda bel ve boyun kasları zamanla tembelleşiyor. Bu tip oturma şekilleri fıtığa yol açıyor. Bu durumun uzun süre devam etmesi omurgada ciddi rahatsızlara yol açabiliyor. Masa başı işi olanların gün boyu sabit bir şekilde oturmamaları, saatte bir ayağa kalkarak kısa mesafelerde ofiste gezmeleri gerekiyor.

BU KURALLARA UYUN; BEL SAĞLIĞINIZI KORUYUN

DENİZLİHABER: Peki, ne yapmak gerekiyor?

OP.DR. YURDAER DOĞU: Egzersize yavaş başlayıp hızı ya da yükü artırmadan önce kasların ısınarak gevşemesine olanak verin. Yürüme ve yüzme gibi aktiviteler kalp ve akciğerlerin sağlıklı olmasına, zinde kalmanıza yardım eder. Bel, boyun, sırt ve karın kaslarının güçlenmesi için tasarlanan egzersizler yaralanma ve ağrıyı engelleyebilir. Karın ve sırt kaslarının güçlenmesine odaklanan pilates, bedende güç ve esneklik sağlar. Yataktan veya koltuktan kalkarken ani hareket yapmamaya özen gösterin. Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda oturmaya gayret edin. Uzman doktorunuza danışmadan bel korsesini kullanmayın.

TEKDEN Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanları ile iletişime geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı