REKLAMI GEÇ

BÖBREK TAŞI TEKDEN HASTANESİ’NDE TARİHE KARIŞIYOR

BÖBREK TAŞI TEKDEN HASTANESİ’NDE TARİHE KARIŞIYOR

Böbrek taşı sancıları artık tarihe karışıyor. Flexible Lazer yöntemi ile sancılarınızdan kurtulabilir rahat bir nefes alabilirsiniz. Böbrek taşı rahatsızlıkları, belirtileri, Flexible Lazer yöntemi ile tedavi ve böbrek taşından korunma yollarını Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanları Op.Dr. Uğur Göksu ve Op.Dr. Akın Avcı anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Ocak 2015 Salı, 13:15

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Göksu ve poliklinikte hizmet vermeye yeni başlayan Op. Dr. Akın Avcı Denizli’de böbrek taşı hastaları başta olmak üzere birçok konuda yeni teknolojilerle üroloji branşında atılım gerçekleştireceklerini söyledi. Bu atılımlardan biri de Flexible Lazer yöntemi ile böbrek taşı tedavisi… Op.Dr. Göksu ve Op.Dr. Avcı ile böbrek taşı rahatsızlıkları ve tedavileri üzerine konuştuk. 

DENİZLİHABER: Böbrek taşı nedir?

OP.DR. UĞUR GÖKSU: Böbrek taşı genellikle; idrarın, idrar yollarına geçmeden önce toplandığı ic-ugur-goksuböbreğin orta kısmında meydana gelir. İdrardaki kalsiyum ve ürik asit gibi belli maddelerin kristalleşmesi ve bu kristallerin zamanla kümeleşmesi sonucu oluşur.

DENİZLİHABER: Böbrek taşının belirti ve bulguları nelerdir?

OP.DR. UĞUR GÖKSU: Sırt ve bel bölgesinde başlayarak kasığa doğru yayılan “kuşak” tarzında şiddetli ağrı, bulantı ve kusma, aşırı terleme, idrarda kan görmek, idrarda pembe-kırmızı renk değişikliği, acilen idrara çıkma isteği gibi belirtileri vardır. Bazen bunlara idrar yolları enfeksiyonu da eşlik eder. Bu durumda aşağıdaki belirtiler de tabloya eklenebilir. Yüksek ateş, ürperme, titreme, sık sık gelen acilen idrara çıkma isteği ağrılı idrar yapma ve bulanık renkli veya kötü kokulu idrar yapma durumları da böbrek taşı rahatsızlıklarının bulguları arasındadır.

DENİZLİHABER: Böbrek taşlarının tedavisi nasıldır?

OP.DR. UĞUR GÖKSU: Böbrek taşlarının %90’ı, 3-6 hafta arasında kendiliğinden düşer. Dolayısıyla doktorunuz başlangıçta, içebildiğiniz kadar su içmenizi ve ağrı kesici almanızı önerebilir. Ağrıyı hafifletmek için antispazmodik ilaçlar, enfeksiyon gelişmişse, idrar kültürü yapılarak uygun antibiyotik verilir. Taş düşürülemeyecek kadar büyükse, taş kırma yöntemi (ESWL) uygulanır. Tam tıkanıklık ve böbrek yetmezliği bulguları gelişirse cerrahi girişim uygulanmalıdır. Taş boyutu büyük ve taş yükü fazla olan hastalara percutan taş cerrahisi başarı ile uygulanmaktadır. Bu cerrahi uygulamada sırttan 1 cm kesi ile böbrek taş veya taşlar çıkarılmaktadır. Hasta ise ameliyat sonu 1-2 günde taburcu edilmektedir. Düşen veya çıkarılan taşın cinsi belirlenir. Nüksü engellemek için uygun ilaçlar verilir ve gerekiyorsa beslenme şeklinde değişiklikler yapılır.

DENİZLİHABER: Flexibleüreteroskopik taş tedavisinin avantajları nelerdir?

OP.DR. AKIN AVCI: En büyük avantajı yüksek başarısıdır. Bu oran yüzde 90–96 arasındadır. Böbreğe doğal yoldan girildiği için, perkütan ve açık cerrahi gibi yöntemlerden farklı olarak vücutta kesi izi olmamaktadır. Yapılan çalışmalarda böbrekte doku kaybı ve fonksiyon kaybına yol açmadığı saptanmıştır. Kanamaya yol açmamaktadır. Bu nedenle kanama eğilimi olanlarda ve antikoagülan kullananlarda uygulanabilmesi flexibleüreteroskopiye büyük avantaj sağlamaktadır. Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu olabilirler ve geride taş oluşumuna zemin hazırlayacak küçük parçacıklar kalmaz. Pelvik ve at nalı böbrek gibi, doğuştan böbrek anomalisi olan hastalarda uygulanabilir. Bu hasta grubunda en etkili ve en kolay yöntemlerden biridir.,

ic-akin-avci

DENİZLİHABER: Böbrek taşından korunmak için öneriler nelerdir?

OP.DR. AKIN AVCI: Günde en az 3 litre su için. Yaz aylarında ise 3 litreden fazla su içmeye gayret edin. Bol miktarda kalsiyum içeren yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Süt ve sütlü besinleri; çay ve kakao gibi içecekleri; çikolata, ıspanak ve maydanoz gibi yiyecekleri; kuru yemişleri ve aşırı C vitaminini kısıtlayın. Her gün B6 vitamini (10mg) ve magnezyum (300mg) takviyesi alın. D vitamini takviyesi almaktan kaçının. Ançuez, sardalya ve sakatat gibi ürik asit seviyelerini arttıran yiyecekleri yemeyin. Düşük proteinli diyet uygulayarak vücudunuzdaki ürik asit miktarını sınırlayın. İçeriğinde kalsiyum bulunan mide asidini giderici ilaçlar almayın. Günde 3 gramdan fazla olmamak kaydıyla tuz alımını kısıtlayın.

Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanları ile 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresi üzerinden ve denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden kurabilirsiniz.

Yorumlar

Veli yalim   -  Bağlantı 20 Mart 2016, 22:20

Merhabalar hocam 9 aylik kizim var idrar enfeksiyonu ve bobrekte tas var geciremedik haberde okuduklarim buyukler icin galiba kucuk cocuklar icin farkli bi yontem var mi bi gelelim mi yaniniza

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı