REKLAMI GEÇ

Böyle atlamadan bir kez daha düşünün

Böyle atlamadan bir kez daha düşünün

Bugünlerde çöl sıcaklarıyla adeta kavruluyoruz. Birçok kişi de serinlemek amacıyla sahillere ve havuzlara gidiyor. Ancak serinlemek isterken, felç olma, hatta ölümle burun buruna gelmeniz de mümkün. Buna en fazla yol açan etkenlerin başında suya balıklama atlamak geldiği uyarısında bulunuldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Temmuz 2015 Cuma, 13:10

Özel Denizli Tekden Hastanesi beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanları Prof. Dr. Bayram Çırak ve Op. Dr. Yurdaer Doğu, yaz aylarında serinlemek isterken yaşanan, hatta omirilik felci ve ölümlere yol açan vakalarla ilgili uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Çırak ve Op. Dr. Doğu, yaz aylarında sık rastlanılan deniz ve havuz kazalarının boyun ve omurilik hasarı ile sonuçlanabildiğini, sığ sulara balıklama atlamanın omurilik felcine kadar varan ve kişiyi sandalye ya da yatağa mahkum eden sakatlanmalara neden olduğunu belirtti.

GENÇ ERKEKLERDE SIK GÖRÜLÜYOR
“Sığ ve dibi kayalık olan denizlere, derin olmayan havuzlara balıklama atlama sonucu boyun omurlarında kırılmalar ve sonrasında omurilik felci ortaya çıkabildiğini belirten Prof.Dr.Bayram Çırak, “Bu türden omurilik hasarları genellikle genç erkeklerde görülmektedir. Bu durum daha çok gençlerin eğlenmek ve yarışmak istemeleri ya da kendilerini kanıtlama çabalarından kaynaklanmaktadır. Omurilik adı verilen sinir demeti yolunda kaza sırasında ortaya çıkan hasar, milyonlarca sinir hücresinin ölümüne ve buna bağlı olarak da kollar ile bacaklarda hareket kayıplarına neden olabilmektedir” dedi

 YAŞAMI TEHDİT EDEN ENFEKSİYONLAR GELİŞEBİLİR
Omurilik yaralanmasıyla karşı karşıya kalan kişinin genel durumunu yaralanmanın seviyesi ve hasarın derecesi belirlediğini kaydeden Prof. Dr. Çırak, “Yaralanma bölgesindeki omurilik tamamen hasara uğramışsa, tam bir duyu ve hareket kaybı görülür. Hasar tam değilse ve omurilik hasarının derecesine göre kısmi hareket kayıpları ortaya çıkar. Bu durumda duyu ve hareket kayıplarının yanı sıra iç organ fonksiyonları da bozulabilir. Örneğin mesane-bağırsak boşalması etkilenebilir, hastada akciğer problemleri ya da bası yaraları açılıp yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar gelişebilir” diye konuştu.

DERİNLİĞİ 2 METREDEN AZ OLAN SUYA ATLAMAYIN
Op. Dr. Yurdaer Doğu ise, bilinçsiz havuz atlayışlarının zararlı etkilerinin olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu

“Derinliği fazla olmayan suya balıklama atlama sırasında başını zemine çarpan kişilerde, boyun omurgasının aniden geriye doğru hareket etmesine bağlı olarak omurilik gerilir ve hasar ortaya çıkar. Alınacak basit önlemler ise, havuz kenarlarına ve plajlara uyarıcı levhalar yerleştirilmeli, arkadaşlar birbirlerini uyarmalı, balıklama atlamayı yarışa dönüştürmek yerine atlamak isteyenleri vazgeçirmeye çalışılmalı, okul çağındaki gençlere bu konuda bilgi verilmeli, sığ suya balıklama atlamada uygulanması gereken ilk yardım yöntemi konusunda toplum mutlaka eğitilip, bilinçlendirilmelidir. Özellikle bu tip kazaların olabileceği noktalarda ilk yardım konusunda deneyimli cankurtaranlar bulundurulmalıdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı