REKLAMI GEÇ

ÇOCUĞUNUZU KANSER YAPMAYIN!

ÇOCUĞUNUZU KANSER YAPMAYIN!

Tekden’in uzmanları uyardı: Piyasadaki kırtasiye malzemelerinin bir kısmı kanserojen madde içeriyor. Okul alışverişlerine dikkat edilmeli.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Eylül 2015 Cuma, 12:17

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala ailelerde eğitim araçları alış verişi telaşı yaşanmaya başladı. Denizli Özel Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Semra Tursun velileri uyararak çocuklarına aldıkları ürünlerin içeriklerine ve standartlarına dikkat etmelerini istedi. Tursun piyasadaki bazı malzemelerin kanseri tetikleyen ve sağlık için son derece zararlı olan içerik taşıdığını duyurdu.

Ham madde ve üretim şekli nedeniyle kırtasiye malzemelerinde yer alan kanserojenlerin ileride ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinin altını çizen uzman doktor Tursun, “Ftalatlar, azo boyalar ve antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, nikel, krom, kurşun ve civa içeren malzemeler kanser riskini arttırıyor” dedi.

Özel Denizli Tekden Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uz. Dr. Semra Tursun, çocuklar için okul alışverişi yapan aileleri uyardı. Dr.Tursun, yaptığı açıklamada, kırtasiye malzemesinde ucuz, kalitesiz, sağlıksız ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğinin altını çizerek Çin malı ürünlerin kanserojen madde içerdiğini söyledi.

“YERLİ MALINI TERCİN EDİN! ÇÜNKÜ…”
Ailelerin yerli malını tercih etmelerinin çocuklarını sağlığı açışından çok önemli olduğunu söyleyen Tursun, kırtasiye ve okul araç-gereç alımında çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Tursun, “Okul alış-verişlerinde, kırtasiye malzemelerinde ftalatlar, azo boyalar ve antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, nikel, krom, kurşun ve civa gibi ağır metaller kullanılmaktadır. Bu tip maddeler tükürük veya ter bezi ile vücuda geçebilmektedir. Özellikle Anaokulu öğrencileri bilmeden bu malzemeleri devamlı ağızlarına götürmekte ve küçük yaşta bu kimyasallara maruz kalmaktadırlar. Bu konuda çocuklarımızı çok dikkatli bir şekilde uyarmalıyız ve her ders çalışma sonunda ellerini yıkama alışkanlıklarını geliştirmeliyiz. Vücuda geçen bu gibi maddeler üreme sistemlerine, karaciğere, böbreklere, sinir sistemlerine vs. zarar verebilmekte ve kanser riskini arttırabilmektedir” dedi.

TEHLİKELERİ ENGELLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?
Dr. Tursun, okul malzemeleri alırken neler dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı; “TSE ve CE işaretlerine bakılmalı, kokulu ve süslü şeylerden kaçınılmalı, özelliklede kokulu silgiler alınmamalı, tahtalı çok boyalı olmayan ürünler seçilmeli, solvent bazlı şeyler seçilmemeli, sulu şeyler seçilmeli, uçucu yapıştırıcılar kesinlikle alınmamalı, koklanmamalı, çocuklar bu konuda uyarılmalıdır. Eller devamlı sabun ile yıkanmalı, kıyafetlerde kaliteye önem verin. Ayakkabılar rahat, yumuşak ve esnek olmalı. Terletmemeli, sıcak havalarda havayı geçirmeli ve soğuktan da korumalı. Ağırlıklı olarak pamuklu ve yünlü kumaşlardan dikilen giysiler tercih edilmeli. Polyester, naylon, akrilik gibi sentetik ipliklerden dokunan kumaşlar, vücudun ısı dengesini bozarak aşırı terlemeye neden olabilir. Bunun için kıyafetlerin iç yüzüne yerleştirilen etiketleri mutlaka okuyun”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı