REKLAMI GEÇ

Bahar sizi yormasın

Bahar sizi yormasın

Özel Denizli Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Semra Tursun, bahar aylarında yoğunlaşan hastalıklara dikkat çekti, korunma yollarını anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Mart 2017 Cumartesi, 14:32

Bahar geldi, mevsim değişiklikleri ile birlikte rahatsızlıklar da ortaya çıkmaya başladı. Özel Denizli Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Semra Tursun, bahar rahatsızlıkları ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgiler verdi.

“BAHAR İLE GELEN ŞİKAYETLERİ ÖNEMSEYİN”
Uz.Dr.Semra Tursun, havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişide halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, uyku isteği, yorgunluk gibi şikayetlerin görülebileceğini belirterek, yorgunlukla nasıl başa çıkılabileceğin anlattı.

Dr. Tursun, “Yorgunlukla baş etmek istiyorsanız öncelikle enerjinizi doğru kullanmayı öğrenin. Çalışma ve dinlenme periyotlarınızı doğru ayarlayın. Kısa ve sık dinlenme aralıkları vererek yorgunluğun ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Çalışırken vücut mekaniklerini doğru kullanarak kas ağrılarını engelleyebiliriz. Çalışma ortamının iyi havalandığından emin olmalısınız. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar vücudumuzda ekstra bir stres yaratır. Vücudun çok hafif düzeyde susuz kalması dahi metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak su içilmesi ve kahve ile çayın mümkün olduğunca az tüketilmesi gerekir” dedi.

“EGZERSİZ SİZİ YORMAZ AKSİNE ZİNDELİK VERİR”
Hareketsiz yaşam tarzının bahar yorgunluğunu tetikleyebileceğini vurgulayan Dr. Tursun, “Her gün düzenli olarak yapılan 30 dakikalık bir yürüyüş, vücut ağırlığının dengelenmesine, kemik sağlığının korunması ve geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır ve dinlenmiş duruma göre daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyle oksijen taşınmasını sağlar. Özellikle aerobik tipte olan yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmelidir” diye konuştu.

“BAHAR YORGUNLUĞU DEYİP GEÇİŞTİRMEYİN”
Yorgunluğun bazı hastalıkların ön belirtisi olabileceğini ifade eden Dr. Semra Tursun, yorgunluğun uzun sürdüğünde mutlaka altında yatan nedenlerinin araştırılması gerektiğini kaydetti.

Dr. Tursun, “Kansızlık, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, tümörler, yeme bozuklukları, tiroit hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, uyku bozuklukları, stres, depresyon gibi sebepler yorgunluk için araştırılması gereken sorunlar arasında gelir. Yorgunluk uzar ve kişinin gündelik işlevlerini bozacak hale gelirse ya da okul veya işyerindeki performansı engelleyecek boyuta ulaşırsa bu durumu bahar yorgunluğu diye geçiştirmemek gerekir. Elbette bu durumun ortaya çıkmasında mevsimlerin, ışığın, ısının rolü vardır; ancak bahar yorgunluğu diye geçiştirildiği takdirde tedavisi gecikebilecek bazı psikiyatrik durumlar da söz konusu olabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı