REKLAMI GEÇ

Yazla gelen tehlike: Güneş çarpması

Yazla gelen tehlike: Güneş çarpması

Özel Denizli Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Erkan Aydoğdu, havaların giderek ısındığını belirterek, güneş çarpmasına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2017 Pazartesi, 11:35

Özel Denizli Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Erkan Aydoğdu, güneş çarpmasının hayati tehlikeye kadar götürebilen sonuçlara yol açtığını belirterek, mümkün olduğunca güneş çarpmasından korunmak gerektiğini kaydetti.

Sıcak havalarda 11.00 ile 16.00 saatleri arasında özellikle yaşlı ve çocukların mümkün olduğunca dışarıya çıkmaması uyarısında bulunan Dr. Aydoğdu, güneş çarpmasının en önemli belirtileri arasında yüksek ateş, aşırı terlemeyle birlikte kusma ve sinir sisteminde meydana gelen bozukluklar olduğunu hatırlattı.

GÜNEŞTE FAZLA KALMA, HAYATINLA OYNAMA
Ana belirtilerle birlikte baş ağrısı, uyumsuzluk, yürümede zorluk, sersemlik, şuur kaybı gibi tabloların da ortaya çıkabileceğinin altını çizen Dr. Erkan Aydoğdu, “Güneş çarpması aşırı tuz ve su kaybına sebep oluyor. Ciddiye alınması ve zamanında müdahale edilmesi gerekiyor. İleri güneş çarpmaları ölüme kadar götürebilir. Sıcak havalardan olumsuz şekilde etkilenmemek için teri emen ve serin tutan ince ve pamuklu giysiler tercih edilmeli. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve bol bol sıvı tüketilmeli” diye konuştu.

GÜNEŞ ÇARPMASINA MARUZ KALANLAR BUNLARI YAPMALI
Dr. Erkan Aydoğdu, güneş çarpmasına maruz kalan kişiye hastaneye ulaşıncaya kadar yapılacak ilk müdahaleyi de anlattı. Aydoğdu, “Hemen bir ambulans çağrılmalı, içebiliyorsa su, ayran gibi sıvı bir şeyler verilmeli, ambulans gelene kadar vücudu sıkan, terli giysiler çıkarılmalı, vücut ısısını düşürmek için ıslak bir çarşafla beden sarılmalı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı