REKLAMI GEÇ

Dr. Avcı: Sigarayla birlikte mesane kanseri riski de artıyor

Dr. Avcı: Sigarayla birlikte mesane kanseri riski de artıyor

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Akın Avcı, kadınlarda sigara kullanımındaki artışa bağlı olarak mesane kanseri görülme oranının da artığına dikkat çekerek, 40 yaş üzerindeki herkese yılda iki kez idrar tahlili yaptırmalarını önerdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 27 Ağustos 2016 Cumartesi, 09:55

Op. Dr. Akın Avcı, böbrekten mesaneye kadar olan üriner sistemin içini döşeyen epitelden kaynaklanan mesane tümörlerinin oluşmasında en önemli nedeninin sigara kullanımı olduğunu vurguladı.

denizli-sigara-icen-kadinlarda-mesane-kanseri-1

“Kadınlarda sigara kullanımı arttıkça mesane kanseri görülme oranı da artıyor” diyen Avcı, mesane kanserinin dünya genelinde en çok görülen beşinci kanser türü olduğunu, mesane kanseri görülme riskinin sigara içme süresi ve çocuklukta sigara dumanına maruz kalma ile doğrudan ilişkisi bulunduğunu söyledi.

Mesane tümörünün sigara içmeyenlerde de görülebildiğini belirten Avcı, “Ancak sigara içenlere göre risk daha düşüktür. Erkeklerde kadınlara göre 4 misli daha fazla görülür. Ancak günümüzde sigara kullanan kadın sayısının artışıyla birlikte kadınlarda bu kanser türünün görülme sıklığı da artmaya başlamıştır” dedi.

“Tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonlarından değil, çevre kirliliğinden korkun” uyarısında bulunan Dr. Akın Avcı, sigara içenlerde daha fazla görülen mesane kanserini tetikleyen en önemli nedenlerden birinin de çevre kirliliği olduğunu vurguladı. Avcı, şöyle devam etti:

ÇEVRE KİRLİLİĞİ DE ETKEN
“Genetik olarak tümör supresör genlerindeki eksiklikler mesane kanserinin gelişimini hızlandırarak, bu tümörlerin daha saldırgan olmasına neden olur. Çok sık tekrarlayan ve kronik denilen üriner enfeksiyonları olan insanlarda, yassı epitel hücreli kanser dediğimiz kanserler gelişebilir. Ancak normalde senede birkaç kez tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları olanlarda mesane tümörü oluşur demek doğru değildir. Mesanede çok uzun süredir taşı olan, bakımsız, tedavi görmeyen hastalarda tümör oluşabilir. Ama senede birkaç kez olabilecek basit sistitler mesane tümörüne neden olmaz” diye ekledi.

BU BELİRTİLER VARSA HEMEN HEKİME BAŞVURUN!
Mesane tümörünün en önemli belirtisini genellikle gözle görülebilir şekilde idrardan kan gelmesi olarak açıklayan Op. Dr. Akın Avcı, “Hasta, ‘kanamam geçti’ diye durumunu ciddiye almayabilir. Bu kanamalar 6 ay ya da bir sene sonra bir gün veya yarım gün sürerek tekrarlayabilir. Bu arada sistit benzeri, sık idrara çıkma, idrarda yanma gibi şikayetler de mesane kaslarını etkileyerek tümör şikayetlerini ortaya çıkarabilir. Erken teşhis konulabilmesi için 40 yaşının üstündeki herkesin senede 2 defa idrar tahlili yaptırması gerekir. Ancak kişinin şikâyeti olmasa bile yılda bir defa küçük tümörleri de ortaya çıkarabilen üriner sistem ultrasonografisi yaptırmasında fayda vardır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı