REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Soysal’dan, kadın rahmine zarar veren “çikolata kisti” uyarısı

Prof. Dr. Soysal’dan, kadın rahmine zarar veren “çikolata kisti” uyarısı

Mart ayı, ülkemizde halk arasında “çikolata kisti” olarak bilinen endometriozis farkındalık ayı olarak değerlendiriliyor. Özel Ege Kent Hastanesi’nden Prof.Dr. Seyide Soysal, belirtilerin adet sancısıyla karıştırıldığını belirterek düzenli muayenenin önemine vurgu yaptı, “Kist, doğuma engel olabilir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Mart 2023 Perşembe, 10:24

Ülkemizde 1-31 Mart endometriozis (çikolata kisti) farkındalık ayı olarak kabul edildi. Farkındalık ayı dolayısıyla çikolata kisti hakkında önemli bilgiler veren Özel Egekent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Seyide Soysal, ülkemizde her 10 kadından birinde rahatsızlığın görüldüğünü ifade ederek önemini vurguladı.

Endometriozisin, rahim iç kısmını saran bir takım dokuların rahimin dışında yerleşmesi sonucu oluştuğunu belirten Prof. Dr. Soysal, bu dokunun rahim dışına nasıl yerleştiğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Bu hastalık hamileliğin önünde engel olabilir

Endometriozis hastalığının belirtilerine değinen Prof. Dr. Seyide Soysal, “Endometriozis; adet sancısı, ilişki sırasında ve sonrasında ağrı, adet döneminde ağrılı ishal ya da kabızlık ile kendini gösterir. Yalnız hastalar bazen çektikleri acıyı normal adet sancısı zannederek tedavide geç kalabilmektedirler. Bu açıdan rutin muayenelerini aksatmamalarında fayda var” şeklinde konuştu.

Hastalığın en önemli belirtisinin çocuk sahibi olmakta güçlük olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Seyide Soysal, çocuk sahibi olmakta güçlük şikayetiyle gelen birçok hastada endometriozis olduğunu gözlemlediklerini ve bu açıdan belirtilerin ihmal edilmeden tedavisinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Hastalığın tedavisinde hastalığın seyrinin önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Soysal, “Hastalığın erken teşhisinde ilaç ile şikayetler azaltılabilir fakat hastalık ilerlemişse ve hastanın şikayetleri fazlaysa ameliyat ile tedavisi sağlanır. Endometriozis hastalığında tercih ettiğimiz ameliyat genel olarak laparoskopik (kapalı) ameliyattır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı