REKLAMI GEÇ

Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta etkili yöntem: Sülük tedavisi

Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta etkili yöntem: Sülük tedavisi

Özel Fizyorad Tıp Merkezi uzmanlarından Dr. Huriye Toprak, geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın (GETAT) önemli aktörlerinden biri olan sülükle gelen sağlıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Mayıs 2019 Perşembe, 09:49

Merkezde tıbbi sülük tedavisinin sağlık bakanlığı onaylı geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) ünitesinde uzman doktorların gözetiminde uygulandığını belirten Uzman Dr. Huriye Toprak, sülük tedavisinin sağlıktaki yerini tarihten günümüze örneklerle anlattı.

Sülük tedavisinin Mısırlılar döneminden beri uygulanan, Türkiye’de sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olduğunu anlatan Uzman Dr. Huriye Toprak, “Sülükler üzerinde bulundukları canlının kanı ile beslenirler. Yapıştıkları deride cilt altı dolaşım sistemi dışındaki kılcal damarlara özellikle toplardamarlara ulaşarak oradaki kanı emerler. Sülükler kan emerken aynı zamanda bu dokuya, çeşitli enzimleri enjekte ederler. Sülüğün salyasında 106 değişik enzim vardır. Bu maddeler kanın pıhtılaşmasını engelleyici, pıhtı eritici, mikrop öldürücü, kas gevşetici, çeşitli hücrelerin ve liflerin tamir edilmesini sağlayıcı, ağrı kesici, tansiyon dengeleyici gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca sülük salgısında güçlü antioksidan etki vardır” dedi.

Sülük tedavisinin birçok hastalıkta uygulanabilen hatta hastalık dışında estetik ve anti aging amaçlı da kullanılabilen bir tedavi şekli olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Toprak, “Varis ve damar tıkanıklıklarında, eklem romatizmasında, baş ağrılarında-migrende, göz tansiyonu ve buna bağlı görme kayıplarında, hemoroitte, felçde, tiroid problemleri-kısırlık gibi hormonal bozukluklarda, iyileşmeyen yaraların tedavisinde, ani işitme kayıplarında, kopan organ tamirlerinde, estetik amaçla yüz gerdirmede, ağız içi problemlerinde başarı ile kullanılıyor” dedi.

Sülük tedavisinin özellikle varis hastalığında çok etkili olduğunu ifade eden Dr. Huriye Toprak, “Varislerde özellikle damar genişlemeleri vardır. Sülükler de fazla olan kanı emerler. Hemoroid en ağrılı, en akut döneminde bile şişliği ve ağrıyı kesmek mümkün olmaktadır. Romatizmal hastalıklarda eklem sıvısı artar, mikrobik olmayan iltihabi eklem şişmeleri olur, o fazla sıvıları vücut dışına çıkarmak amacıyla kullanılır” diye konuştu.

Sülük tedavisinden başarılı sonuç alabilmek için mutlaka hekim kontrolünde yapılmasının gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Toprak, “Tedavide kullanılacak sülük alelade bir yerden alınmamalıdır. Tıbbi sülük çiftliklerinden alınmalıdır. Çünkü kullanılan sülüğün sizden önce başkası tarafından kullanılmamış olması gerekir. Çünkü AIDS hastalığından hepatite kadar birçok hastalık sülük vasıtasıyla insandan insana bulaşabilir. Sülük tek kişiye uygulanır, sonrasında da imha edilir” dedi.

Sülük tedavisinden sonra uygulama bölgesinde sızıntı şeklinde kanama olmasının en sık rastlanan durum olduğunu hatırlatan Uzman Dr. Toprak, “Bu bazen saatlerce devam edebilir. Ayrıca gene sıkça rastlanan bir durum da kaşıntı olmasıdır. Bu durumda da hekiminiz tarafından önerilen uygun bir ilaç kullanılabilir veya soğuk uygulama da yeterli gelebilir” diye konuştu.

Sülük tedavisinden maksimum fayda elde etmek için doğru noktalara uygulanmasının kritik önem taşıdığını belirten Uzman Dr. Huriye Toprak, “Aslında tedavisinde kullanıldığı her hastalık ile ilgili tedavi protokolleri olan ciddi ve doğru yapılması gereken bir uygulamadır. Yine maksimum fayda tekrarlayan seanslar halinde uygulanarak elde edilir. Sülük tedavisi kişilerin kendi başlarına uygulayabilecekleri sıradan bir yöntem değil, hekimler tarafından uygulanacak bir tedavidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı