REKLAMI GEÇ

Gözakademi uzmanı Prof. Dr. Cem Yıldırım, kırma kusurları ve tedavilerini anlattı

Gözakademi uzmanı Prof. Dr. Cem Yıldırım, kırma kusurları ve tedavilerini anlattı

Özel Gözakademi Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Cem Yıldırım ile kırma kusurları üzerine konuştuk. Yıldırım, kırma kusurlarını ve olumsuzluklarını anlattı, tedavi yöntemleri ve kullanılan teknolojiye ilişkin bilgiler verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Kasım 2017 Pazartesi, 14:29

Uzman hekim kadrosu ve gelişmiş teknolojiler ile tam donanımlı tesisinde sağlık hizmeti veren Özel Gözakademi Hastanesi, yalnızca Denizli’ye değil, bölgeye de şifa dağıtıyor.

Önemli göz rahatsızlıklarından biri olan kırma kusurları ve tedavisiyle ilgili, göz hastalıkları uzmanı, Özel Gözakademi Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Cem Yıldırım ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Prof. Dr. Cem Yıldırım, kırma kusuru, tedavi yöntemleri ile Excimer lazer teknolojisini anlattı.

Denizlihaber.com: Kırma kusurları nedir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Kırma kusurları, gözün uzaktan gelen ışınları ve yakından gelen ışınları retinaya yani görme tabakasına odaklayamaması ve net görüş olmaması durumuna denir. Buna halk arasında miyop, hipermetrop, astigmat ve özellikle yaşlılarda 45 yaş sonrası gördüğümüz yakın görüş bozukluğu presbiyopi olarak adlandırmaktayız. Dolayısıyla kırma kusurlusu olan bir hasta uzakta veya yakında net görüş elde edememekte ve bunun için bir takım alternatif tedavi yöntemlerine ihtiyaç duymaktadır.

Denizlihaber.com: Kırma kusurları tedavileri nelerdir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Kırma kusurları tedavisinde bugün için gözlük, kontakt lensler, Excimer lazerle gözlük ve kontakt lensten kurtulmak için yapılan cerrahi yöntemler ve ileri yaşlarda kırma kusurları tedavisinde femtosaniye lazer yardımlı katarakt cerrahisi ve akıllı lens teknolojisiyle seçilmiş mercek, göz içine takılarak hastaların uzak ve yakın görüşte gözlük bağımlılığından veya lens kullanımından kurtulması sağlanabilmektedir. Bunların seçiminde çocukluk yaşında birinci seçenek gözlükler, 14-16 yaştan sonra 20’li yaşlara kadar gözlük ve kontakt lens, 20’li yaşlardan sonra Excimer lazer cerrahisi, 45-50 yaşından sonra ise Femtosaniye lazerle katarakt cerrahisi ve akıllı lens seçimi yöntemleriyle hastanın gözlüklerden kurtulması sağlanabilmektedir.

Denizlihaber.com: Excimer lazer nedir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Excimer lazer göz yüzeyinde korneaya yapılan bir lazer cerrahisiyle hastanın uzak görüşünde bozukluğa neden olan miyop, hipermetrop ve astigmat kusurlarının tedavisi yöntemidir. Excimer lazer tedavisi 1980’li yıllardan beri uygulanan ve hastaların 20 ila 50 yaşları arasında uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Hastaların uzak görüşlerini bozan miyop, hipermetrop ve astigmattan kurtulmasını sağlayan teknolojik bir devrimdir. Bu lazer yöntemiyle hastanın göz içine girmeden kornea yüzeyinde göz dışı bir cerrahiyle gözlükten bağımlılığı ve gözlük kullanımından kurtuluşu sağlamaktadır.

Denizlihaber.com: Excimer lazer çeşitleri nelerdir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Excimer lazerde değişik cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Göz yüzeyine yapıldığı için göz yüzeyindeki korneada yüzeyi soyarak yani bizim PRK veya LASEK dediğimiz yöntemle yüzey soyarak cerrahi yöntem yapılmakta ve o cerrahi yöntemle kornea hazırlandıktan sonra lazer tedavisiyle kırma kusuru düzeltilebilmektedir. Gelişen ilk tedavi yöntemi budur. Daha sonra lasik yöntemi geliştirilmiştir. Lasik yönteminde korneada bir cep oluşturulmakta, biraz daha derine gidilmekte ve daha sonra lazer yapılmaktadır. Bu cep oluşturmada bugün için iki yöntem vardır. Bunu bir bıçakla mikrokeratomla yapabilmekteyiz veya son yıllarda gelişen Femtosaniye lazerle bu cebi kaldırarak sağlayabilmekteyiz. Bir de smile dediğimiz kornea içinde cep oluşturmada kornea içi cep yaparak bu lazer tedavisini sağlayabilmekteyiz.

Denizlihaber.com: İlasik nedir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: İlasik bugün için Excimer lazer teknolojisinde gelişmiş en son teknolojik cerrahi yöntemdir. İlasik’de uygulanan sistemde kornea yani lazerin uygulanacağı tabaka lazerle hazırlanmakta, orada derine inmek için lazer kontrollü ve tümü bilgisayar sistem kontrollü bir şekilde flap şapka kapakçık kaldırılmaktadır. Bu kapakçık kaldırıldıktan sonra wavefront dediğimiz yöntemle hastanın gözü kişiye özgü düzeltici lazer platformuyla hastanın miyop, hipermetrop ve astigmatı düzeltilebilmektedir, yani tümüyle lazer kontrollü göze bizim ‘no touch’ dokunmadan dediğimiz sistemle hastanın kırma kusuru düzeltilebilmektedir.

Denizlihaber.com: Wavefront nedir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Wavefront lazer teknolojisi ilasik, akıllı lazer teknolojisinin bir parçasıdır. Burada kişinin korneasına, gözünün yapısına bakarak, kırma kusurlarına ve kırma kusurlarının kişide yarattığı sorunları temel alan cerrahi düzeltici bir platformdur. Bunun için hastalardan değişik görüntüleme yöntemleri alınır, bu görüntüleme yöntemleri lazer sistemlerine yüklenir. Lazer sistemlerine yüklendikten sonra, hastanın tümüyle gözüne modüle ve entegre bir şekilde hastanın kırma kusuru kişiye özgü kişinin numarasından bağımsız şekilde düzeltilir. Bu sistemle kişinin hem kırma kusuru düzeltilir hem de ileri yaşlara kadar tekrar kırma kusurunun geriye gelişi engellenebilmektedir.

Denizlihaber.com: İlasik’in avantajları nelerdir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: İlasik bugün için kornea lazer cerrahi sisteminin yani Excimer lazer sistemleri içindeki en gelişmiş teknolojik sistemdir. Bu sistem ile göze dokunmadan tamamen bilgisayar ve lazer kontrollü ve lazerden aldığı görüntüler temelli bir cerrahi işlemdir. Bu işlemde şapka kaldırması lazerle olduğu için şapka kaldırırken oluşabilecek şapkadaki hasarlar, kaymalar, delikler gibi sorunlar bu sistemde gözükmemektedir ve oldukça hassas bir şekilde istediğimiz derinlikte, kalınlıkta, çapta ve ölçüde şapkayı kaldırabilmekteyiz. Bu sistemin birinci ve en temel özelliği budur. Femtosaniye lazerle yapılan bu sistemden sonra ilasik’in ikinci bir avantajı da; sistemde kullanılan düzeltici lazer platformunun kişiye özgü oluşudur. Düzeltici lazer platformunun kişiye özgü oluşu tracking, ameliyat sırasında göz takibi ameliyatta sadece numara değil kişinin bütün kusurlarının aberasyonlarının düzeltilmesini sağlayan wavefront teknolojisini kullanmasıyla çok ciddi bir avantaj teşkil etmektedir.

İLETİŞİM:
ADRES: Merkezefendi Mah. 29 Ekim Bulvarı 438 Sok. No:15 Merkezefendi/DENİZLİ
4449193
www.gozakademi.com.tr
info@gozakademi.com.tr

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı