REKLAMI GEÇ

Guatr problem olmaktan çıkıyor!

Guatr problem olmaktan çıkıyor!

Gün içerisinde uyukluyor, konsantrasyon problemi mi yaşıyorsunuz, kilo alıyor ve geri veremiyor musunuz? Tüm bunlara guatr problemlerinin sebep olabileceğini hiç düşündünüz mü? Guatr hakkında merak ettiğiniz bütün soruları Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin yanıtladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Nisan 2014 Salı, 10:44

Guatr, sürekli halsizlik, konsantrasyon zorluğu, sürekli kilo alma belirtileri olan bir hastalık. Çoğu kişi, bu şikayetlerinin guatrdan kaynaklandığından habersiz. Peki Guatr nasıl bir hastalık? Tedavisi var mı? Hangi durumlarda ameliyat kararı alınıyor. Bu sorular ve daha fazlasının yanıtlarını Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Tekin veriyor.

DENİZLİHABER: Guatr nedir?

OP. DR. MEHMET TEKİN: Boynun ön kısımda bulunan tiroid bezinin iltihap ve kanser dışındaki bir sebeple büyümesine guatr denir.

DENİZLİHABER: Tiroid bezinin görevi nedir?

OP. DR. MEHMET TEKİN: Tiroid bezi boynumuzun ön kısmında yerleşik, iki parçalı, küçük bir içsalgı bezidir. Salgıladığı hormon ile vücudumuzun çalışma hızını belirler. Ürettiği hormon azalırsa vücudumuzun çalışma hızı düşer, fazla hormon salgılarsa vücudumuzun çalışma hızı artar.

ic-1DENİZLİHABER: Tiroid bezinin az hormon salgıladığı durumlar nelerdir?

OP. DR. MEHMET TEKİN: Daha çok iç hastalıkları veya endokrinoloji uzmanlarının tedavi ettiği hastalıklardır. Bezin salgıladığı hormon yetersiz olduğu için vücudun hızı yavaşlar, hareketler ağırlaşır, duygular küntleşir. Bu hastalara gereken hormon ilaç şeklinde verilerek tedavi edilir.

DENİZLİHABER: Tiroidin fazla hormon salgıladığı durumlarda oluşacak rahatsızlıklar nelerdir?

OP. DR. MEHMET TEKİN: Bu gruba zehirli guatr da denilir. Bu grupta da üç tip guatr vardır. Birincisi bezin tamamının büyüdüğü Basedow Hastalığı, ikincisi fazla hormon salgılayan tek bir yumrunun olduğu Toksik Adenom, üçüncüsü ise irili ufaklı çok sayıda yumrunun olduğu Plummer hastalıklar.

DENİZLİHABER: Hastalar size hangi şikayetlerle geliyor?

OP. DR. MEHMET TEKİN: Yukarıda saydığımız hastalık çeşitlerine göre guatr hastasının şikayetleri de değişir. Hormonların fazla üretildiği zehirli guatr dediğimiz tiplerde, ellerde titreme-terleme, kalp çarpıntısı, yorgunluk, sinirlilik, sürekli huzursuzluk, gözlerin yuvalarından taşması, ishal, iştah artması ama kilo alamama, adet düzensizlikleri görülür. Hormonların az üretildiği durumlarda ise hareketlerde ve duygularda yavaşlama, kilo artışı ellerde kuruma, saçlarda kuruma-dökülme, horlama, uyanmada zorluk gün içinde uyuklama, kabızlık, eklemlerde şişlik, adet düzensizlikleri görülür. Hormonal dengesizliğin olmadığı tiplerde sadece tiroid bezinde büyüme veya nodül oluşumu görülür. Bu hastalıkların hepsinde tiroid bezi büyüyebilir, nodül oluşabilir.

DENİZLİHABER: Guatr hastalıkları teşhis edildikten sonra nasıl tedavi ediliyor?

OP. DR. MEHMET TEKİN: Tedavide üç durum söz konusudur:
• Hormon yetersizliği olan guatr hastalarına bu hormon ilaç şeklinde verilir.
• Hormon fazlalığı olan hastalara hormon yapımını engelleyecek ilaçlar verilir. Hormon seviyesi normale inince ameliyat veya radyoaktif iyot ile nihaî tedavi yapılır.
• Hormon dengesizliği olmadığı ama tiroid bezinde nodüllerin olduğu durumda da genellikle ameliyat gerekir.

DENİZLİHABER: Guatr ameliyatının riskleri var mıdır? Ses telleri zarar görebilir mi?

ic-2OP. DR. MEHMET TEKİN: Her ameliyatta olduğu gibi guatr ameliyatında da istenmeyen durumlar olabilir. Bunların en başında da ses tellerinin zarar görmesi riski vardır. Biz hastanemiz bünyesinde son teknoloji tıbbi cihazlarımız ve uzman kadromuzla hiçbir riski gözardı etmeden ameliyatlarımızı başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz.

DENİZLİHABER: Ameliyat veya ilaç tedavisi sonrası guatr tekrar eder mi?

OP. DR. MEHMET TEKİN: Özellikle çok sayıda nodülü olan guatr hastalığında geride bırakılan tiroid dokusunda da nodül kalmışsa zamanla bu nodüller büyüyüp guatrın tekrar etmesine yol açabilir. Bu nedenle ameliyatı uygun planlamak çok önemlidir. Az öncede belirttiğim gibi kullandığımız tıbbi cihazlar, alanında uzman kadromuzla hiçbir riski gözardı etmiyoruz ki, ameliyat sonrası hastalarımız tekrar aynı sıkıntıları yaşamasın.
Bunların dışında;
• Laparoskopik ameliyatlar (kapalı cerrahi yöntemiyle)
• Safra kesesi
• Hemoroid (basur)
• Apandist
• Fıtık
• Meme Hastalıkları
• Anal Fissür
• Yağ Bezesi Çıkarılması
• Kıl Dönmesi
• Kist Ameliyatları
• Obezite Cerrahisi
• Karaciğer ve Dalak hastalıkları
3 Pankreas Ameliyatlarını başarıyla uygulamaktayız.

Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları ile irtibata geçmek için 444 555 6 – 0 258 241 33 30 numaralı telefonlar ile www.tekdenhastaneleri.com internet adresinden bilgi alabilir, denizlitekden@tekden.com.tr mail adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı