REKLAMI GEÇ

İnsülin direncine dikkat!

İnsülin direncine dikkat!

Az yiyor ama kilo veremiyor musunuz? Yeterli yeseniz de çabuk mu acıkıyorsunuz ya da doygunluk hissetmiyor musunuz? Sık sık tatlı yeme isteği mi duyuyorsunuz? Tüm bunların sebebi insülin direnci olabilir.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Kasım 2016 Cuma, 10:57

İnsülin direnci son yıllarda sık görülen bir rahatsızlık. İnsülin direnci ile ilgili merak ettiklerimizi Özel Denizli Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanlarından Dr. Semra Tursun’a sorduk.

Denizlihaber.com: İnsülin direnci nedir?
Dr. Semra Tursun: İnsülin direnci, Tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sorundur. Şeker yani glikozu enerji olarak kullanabilmemiz için insülin hormonuna ihtiyaç vardır. Pankreastan salgılanan ve karaciğer, kas, yağ dokusu gibi dokularda insülin hormonuna karşı duyarsızlık gelişmesi sonucu insülin direnci oluşur.

Denizlihaber.com:İnsülin direncinin belirtileri var mıdır?
Dr. Semra Tursun: İnsülin direncinin habercisi olan durumlar elbette ki var. Kontrolsüz kilo artışı, kilo vermede zorluk, sık tatlı yeme isteği, yemek sonrası acıkma, yorgunluk hissi, bel çevresinin giderek genişlemesi, ‘Akantozis Nigrikans’ denilen özellikle koltuk altı, kasık, boyun bölgelerinde esmerleşme, karaciğerde yağlanma ve kadınlarda adet düzensizlikleri, insülin direncinin belirtilerindendir.

Denizlihaber.com: İnsülin direncinin tedavisi mümkün mü?
Dr. Semra Tursun: İnsülin direnci tedavisinde dengeli ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Ancak kişi tedavi sürecinde insülin direnci kırılmaya başladığında daha az acıktığını, daha az tatlı ve karbonhidrat ihtiyacı olduğunu, kilo kaybının olduğunu, enerjisinin arttığını fark eder. Bir diğer yapmamız gereken ise; spordur. Çünkü spor, insülin duyarlılığını artırarak insülin direncinin kırılmasına neden olur. Haftada en az 3 saat yapılan düzenli egzersiz insülin direncinin kırılmasını sağlayabilir. Bu yöntemlerle kişinin şikâyetleri gerilemezse doktor kontrolünde ilaç seçimi yapılmalıdır.

Ancak insülin direnci çok yüksek olan kişilerde ilaç tedavisi desteği gerekli olabilir. İlaç tedavisinde yapılan testlere, yaş, vücut kitle indeksi, var olan diğer hastalıklar, kullanılan ilaçlara göre hekim tedaviye karar verir, rastgele alınan ilaçlar bazen istenmeyen kötü sonuçlara neden olabilir. Ortopedik problemler ve kardiyak hastalıklar gibi kişinin spor yapmasına engel olan sağlık sorunları varsa diyet ve ilaç tedavisi bu kişiler için daha önemli hale gelir. Ancak yine de uygun kişilerde, bazı özel komplekslerde uygulanabilen cihaz desteği ile pasif egzersiz programları uygulanabilir.

Denizlihaber.com: Besinlere yaklaşım nasıl olmalı?
Dr. Semra Tursun: İnsülin direnci tespit edilen kişilerin söz konusu glisemik indeksi yüksek olan besinlerden uzak durmaları önerilir. Glisemik indeksi yüksek en çok bilinen besinler rafine şekerlerle hazırlananlar; yani hazır meyve suları, şerbetli tatlılar, şekerlemeler, beyaz pirinç ve pirinçle yapılmış dolma, pilav, patates ve patatesle hazırlanmış besinler ile beyaz ekmek.

İLETİŞİM İÇİN
444 555 6
Adres : Murat Dede Mahallesi Karcı Yolu Caddesi 29 Ekim Bulvarı No: 57 / DENİZLİ
Telefon :0258 241 33 30
www.tekdenhastaneleri.com
facebook.com/TekdenDenizliHastanesi
twitter.com/tekdendenizlih
instagram.com/tekdendenizlih/

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı