REKLAMI GEÇ

KAPALI MR KORKUSUNA SON

KAPALI MR KORKUSUNA SON

Günümüz teknolojisinin yeniliklerini Denizli’ye taşıyan Fizyorad Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, kapalı alan korkusu nedeniyle MR çekimlerinden uzak duranlara, bu korkuya son veren hizmet. Fizyorad, anestezi uygulamaya, sakinleştiri vermeye gerek kalmadan çekimlerin yapılabileceği “açık MR” cihazını Denizlililerin hizmetine sundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Ağustos 2016 Çarşamba, 08:25

Fizyorad Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kurucusu ve radyoloji uzmanı Dr. Savaş Karakoç, MR ile tanı konulması gereken hastaların bir bölümünün kapalı alan korkusu yaşadığını, bu nedenle de MR çekimine girmekten kaçındığını söyledi.

Yapılan araştırmaların her 100 hastadan 10-15’inde kapalı alan fobisi denizli-fizyorad-icbulunduğunu ortaya koyduğunu anlatan Dr. Karakoç, “Ancak bazı hastalıklarla ilgili tanı konulabilmesi için MR çekimleri zorunlu. Bunun için kapalı alan fobisi olan hastalara mümkün olduğunca telkin yoluyla yaklaşılıyor. Bunun sonuç vermediği durumlarda sakinleştirici ilaçlar veriliyor. Yüzde 5 hasta grubu ise, ne yapılırsa yapılsın MR cihazına girmeyi kabul etmiyor” dedi.

Fizyorad olarak hastaların yaşadığı bu sorunu ortadan kaldıracak üniteyi Denizlililerin hizmetine sunduklarını kaydeden Dr. Savaş Karakoç, “Artık bu hastalarımız da herhangi bir sıkıntı yaşamadan MR çekimlerini yaptırabilecekler. Kapalı alan korkusuna son veren açık MR cihazımızı hizmete sunduk” diye konuştu.

Açık MR cihazıyla yapılan çekimlerle de ilgili bilgi veren Dr. Karakoç, açık MR sistemlerinde genelde üç tarafı açık, geniş, daha ferah ve daha az gürültülü bir ortamda inceleme gerçekleştiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Kapalı alan korkusu (klaustrofobi) olan ya da kaygı dereceleri (anxiety) yüksek olgularda, kilolu olgularda, nefes darlığı çeken düz ya da başını yükseltmeden yatamayan hastalarda kooperasyon güçlüğü çekilen çocuk (pediatrik) olgularda açık emar rahat konforlu bir ortam sunar. Yeni nesil bu cihazımızda array teknoloji mevcuttur. Beyin, serkival, lomber, toraks, tüm batın, el bileği, diz, dirsek, omuz, kalça gibi tüm çekimleri yapabilmektedir.
Kapalı MR tetkiklerinde hastanın en büyük sıkıntısı bu tetkikin tünel gibi kapalı bir alanda yapılması idi. Açık Sistem MR’da hastanın dört tarafı tamamen açıktır. Bu durum kapalı mekan korkusu olan kişiler (Klostrofobik), nefes darlığı çekenler, kilo problemi olanlar, özellikle de çocuk ve yaşlı hastalar için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Hastanın rahat ve geniş bir alanda tetkik yapılmaktadır.

Çocuklara anestezi gerekmeden tetkik yapılabilir. Hastalarımızın yakınları tetkik sırasında refakatçi olarak kalabilirler. İşlem sırasında hastalar, yakınları ile konuşabilir, dergi okuyabilir, müzik dinleyebilirler.

denizli-fizyorad-ic-3

Hastanın oturur veya yan pozisyonda bile MR’ı çekilebilir. Açık Sistem MR’da astımlıi kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan hastalar daha rahat tekik yaptırabilirler

Diz protezi, kalça protezi olan hastalar ile kırık sonrası ameliyat ile vücuda plak, vida konulan hastalar Kapalı MR’a giremezler, fakat AÇIK MR’da bu problem olmaz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı