REKLAMI GEÇ

Kilo alıyor ve veremiyorsanız dikkat!

Kilo alıyor ve veremiyorsanız dikkat!

Denizli Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz, hızla kilo almanın ve bu kiloları verememenin nedeninin insülin direnci olabileceğini belirterek, bu şikayetleri olanların mutlaka uzmana başvurması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mayıs 2014 Cuma, 17:24

Denizli Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz, insülinin pankreasta salgılanan ve kan şekerini düzenleyen bir hormon olduğunu ve insülin direnci durumunda, vücuda giren şekerin direkt dokulara alındığı için kullanılamadığını ve kandaki şeker miktarının arttığını söyledi. Hücreler için temel enerji kaynağının şeker olduğunu belirten Dr. Oflaz “Glukoz (şeker) hücre içine alınamayınca, hücre ve dokular beslenemez ve böylece temel fonksiyonlarını gerçekleştiremezler, hücreler enerji sağlayamadığı için iştah fazla olur. İnsülin direncinin olduğu durumlarda ise salgılanan insülin yeterli gelmediği için vücut 2-3 kat daha fazla insülin salgılamak zorunda kalır aynı zamanda İnsülin yağ yapımını artırdığı için bireylerin vücut yağlanmaları artmaktadır” dedi.

“Yemekten sonra açlık hissediyorsanız dikkat”
Uz. Dr. Oflaz çabuk acıkan, doymayan ve acıkma hissiyle birlikte elde ayakta titreme , baygınlık hissi soğuk soğuk terleme , tatlı yeme isteği duyanların mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini belirterek, bu belirtilerin insülin direnci belirtisi olduğunu aksi takdirde diyabet hastalığına yakalanma riskinin artacağını ifade etti. Oflaz, çabuk alınan kiloların kolay kolay verilememesi durumunun da insülin direnci belirtisi olduğunu dile getirdi.

“İnsülin direnci birçok kanser türüne neden olabilir”
İnsülin direnci ve obezitenin birçok hastalığa davetiye çıkaracağı uyarısında bulunan Uz. Dr. Oflaz bu hastalıkların başında yemek borusu, kalın bağırsak, safra yolları, Pankreas, Meme, Rahim, Yumurtalık, Prostat, Böbrek, Mesane, Tiroid ve Lenf kanseri gibi kanser türlerinin bulunduğunu kaydetti.

“Yaşam tarzını tamamen değiştirmek gerekiyor”
Beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Uz. Dr. Oflaz, “insülin direncinin tedavisinde öncelikle, gerekli tetkiklerin yapılması ve hastanın genel durumuna özel bir tablonun oluşturulması gerekmektedir. Yaşam tarzı değişikliği ve düzenli egzersiz ile harcanan kalori artırılıp, vücut yağ oranı azaltılmalı, hastaya sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Sadece egzersiz ve sağlıklı beslenme ile %60 düzeylerinde insülin direnci düzeltilebilir. Gereken hastalarda insülin direncini kıran ilaçlarla bu faktörlere destek olunabilir, ancak bilinmelidir ki ne sadece diyet ve spor, nedesadece ilaçlar tek başına insülin direnci ile baş edemez. En önemli noktada bu yenilenen yaşam tarzını hasta artık ömür boyu devam ettirmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı