REKLAMI GEÇ

Kurban’da kendinizi kesmeyin!

Kurban’da kendinizi kesmeyin!

Kurban Bayramında yaralanmalarda ciddi artışlar olduğunu belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Necip Özateş, artış gözlenen kaza ve yaralanmalara karşı vatandaşları uyardı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Ekim 2014 Cuma, 09:48

Kurban Bayramı’nda en ciddi acil sağlık sorunlarının başında kesi sonucu yaralanmalar geliyor. Kurban kesme işlemini amatörce yılda bir kez yapan insanların büyük bir bölümü el yaralanması nedeniyle hastanelere başvuruyor. Bunun nedeni ise dikkatsizlik.

“HİÇ ZAMAN KAYBETMEDEN MÜDAHALE EDİLMELİ”
Kesi ufak ve yüzeysel olsa bile tetanos ve yara yerinde oluşabilecek enfeksiyonriskleri olabileceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Necip Özateş “İlkyardım amacıyla, kanayan yaranın üzerine temiz bir bez veya varsa gazlı bez konulup bastırılmalıdır. Bu tamponlama işinden sonra kanayan bölge bandajlanmalıdır. Kanamalarda ve kesilerde, öncelikle kan kaybı önlenmelidir. Atardamar kesilerinde çok kısa zamanda müdahale edilmediği takdirde, ileri derecede kan kaybı gelişebilir. Dolayısıyla, kesilen atardamarsa, hiç zaman yitirilmeden kişi hastaneye ulaştırılmalıdır. Atardamar kesilerine bağlı kanamalar, fışkırır tarzdadır ve çok şiddetli olur. Üzerine bası uygulansa da kanamayı durdurmak mümkün olmayabilir. Hastane bakımı ve cerrahi tedavi gerekebilir. Kesi ufak ve yüzeysel de olsa unutmayınız ki tetanos ve yara yerinde oluşabilecek enfeksiyon gibi riskler vardır. Dolayısıyla mutlaka Acil Servis’e başvurularak bakımının ve tedavisinin bir hekim tarafından yapılması gerekir” dedi.

UZUV KOPMALARINA DİKKAT!
İlkyardım uygulaması sırasında yaralıya uygulanması gerekenleri sıralayan Op.Dr.Özateş, “Yaralıya çıplak elle dokunmayınız. Mutlaka eldiven giyiniz. Kurban Bayramı boyunca özellikle el ve parmak kopması vakalarına da sıkça rastlamaktayız. Kopan organ, 24 saat içinde uygun koşullarda, uygun hastaneye nakledildiği takdirde ve yerine dikildiğinde eski görevini sürdürebilir. Bu arada hasta ve kopan organ için yapılacak iki ayrı uygulama var. Hasta için kanama hemen doğrudan basınçla durdurulmalıdır. Kopan organ ıslatılmamalıdır, dondurulmamalıdır. Organ nemli ve soğuk tutulmalıdır. Kopan organ temiz ve deliksiz bir plastik torbaya konur. Ağzı sıkıca bağlandıktan sonra içinde su ve buz parçaları olan bir başka torba ya da kap içine yerleştirilir. Hasta en kısa zamanda tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna götürülür. İltihap oluşumunu önlemek için özellikle kirli bıçak ya da herhangi bir nesne ile oluşan kesiklerin mutlaka temiz su ile silinip yine temiz bir bezle sarılması gerekiyor. Aksi halde tetanos, gazlı kangren ve şarbon gibi ölümcül hastalıklara yakalanmak an meselesi haline gelir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı