REKLAMI GEÇ

LYS adaylarına altın öneriler

LYS adaylarına altın öneriler

Binlerce öğrencinin üniversite hayatına geçişte önemli dönüm noktası olan LYS için sayılı günler kala adayların psikolojik ve fizyolojik olarak da hazır olmaları büyük önem taşıyor. Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Bülent Ünlü ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç LYS adaylarına sınav öncesinde önerilerde bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Haziran 2014 Çarşamba, 12:44

Sosyal hayatta hepimizin sıkça karşılaştığı kaygı duygusunun sınavlarda da edinilen bilgilerin unutulacağı, beklentilerin karşılanmaması gibi düşüncelerle ortaya çıktığına değinen Tekden Hastanesi Nöroloji Uzmanı. Dr. Bülent Ünlü, “Sınav kaygısını azaltmak için öncelikle öğrendiğimiz hiçbir bilginin silinmeyeceğini zihnimize yerleştirmemiz gerekiyor. Sınav esnasında zihnimizi yüksek kapasitede kullanabilmemiz için çalışma döneminin yorgunluğunu sınav sabahına taşımamak çok önemli. Bunun için öğrencilerimize nefesle gevşeme egzersizleri, özellikle bu son günlerde düzenli bir uyku ve beslenmelerine özen göstermelerini öneriyoruz” dedi.

“Tatlıdan, çikolatadan ve hazır gıdalardan uzak durulmalı”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç de, LYS’ye çok az bir zaman kala adayların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulundu. Güç,“Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar yemediğiniz besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyiniz.Mümkün olduğunca evde daha önce yediğiniz yemekleri tercih ediniz.Kan şekerinizin ayarlanması ve başarı oranınızın artması açısından tatlı, çikolata hazır meyve suyu gibi gıdalar yerine kan şekerinizi yavaş yükselten meyve, kepekli ekmek, süt ve ürünleri gibi gıdaları tercih ediniz. Sınavdan bir gün öncesinde çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih ediniz. Huzursuzluk, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk gibi sağlık problemlerine yol açtığı için çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz” dedi.

“Dengeli bir sabah kahvaltısı çok önemli”

Sınav sabahı yapılacak kahvaltının önemli olduğunu dile getiren Güç, “Öğrencilerimiz sabah kalktıklarında süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerini hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapmalılar” dedi.

“Yararlı diye sevmediğiniz yiyecekleri tüketmeyin”

Öğrencilerin, LYS öncesi yararlı diye sevmedikleri ve sindirim sisteminde sıkıntı oluşturabilecek gıdaları tüketmemeleri gerektiğini ifade eden Güç, adayların sevdiği fakat dengeli besinleri seçmelerini önerdi.

“Sınavdan hemen önce şekerli gıda tüketilmemeli”

Diyetisyen Meryem Güç, sınava girmeden hemen önce şekerli gıdaların tüketilmemesi gerektiğine de vurgu yaparak, “Kan şekerinizin düşmemesi için küçük kepekli sandviç, kepekli bisküvi, paket süt, su gibi besinler tüketilebilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı