REKLAMI GEÇ

Nörolojik hastalıklarda erken rehabilitasyon altın değerinde

Nörolojik hastalıklarda erken rehabilitasyon altın değerinde

Özel Fizyorad Tıp Merkezinden Doç. Dr. Ahmet Boyacı, erken rehabilitasyonu anlattı. Özellikle inmelerde etkin sonuçlar ortaya çıkaran erken rehabilitasyon sürecinin başlama sürecinin büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Ahmet Boyacı, ilk 90 günün altın değerinde olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2019 Perşembe, 10:02

Denizlihaber.com: “Erken rehabilitasyon nedir?”
Doç. Dr. Ahmet Boyacı: “Karşılaşılan inme sonrası ilk 90 gün fizik tedavi için altın değerindedir. Hasardan hemen sonra beyinde iyileşme mekanizmaları devreye girer ve felçli hastada en hızlı düzelme ilk 3 ayda görülür.

Erken rehabilitasyonu bazı araştırmacılar, inmeden sonraki ilk üç gün içinde yapılan rehabilitasyon olarak tanımlar. Çoğu araştırmacı ise pratikte inmeden sonraki birinci gün ile ilk bir ay içindeki rehabilitasyonu erken rehabilitasyon kabul eder. Erken rehabilitasyon hastaların ölüm oranını azaltır, fonksiyonel durumlarının daha iyi olmasını sağlar. İnmeden sonraki erken dönem, iyileşmenin hızlı olması yanında komplikasyonların, yani hastalığa bağlı istenmeyen ek sorunların da sık oluştuğu bir dönemdir. Bu sayede hastaların bağımsızlık düzeyleri yüksek olur ve eve dönüş oranları artar. Bir bakım evinde bakıma muhtaç bir şekilde kalma riski azalır.”

Denizlihaber.com: “İnme sonrası fizik tedavi hedefleri nelerdir?”
Doç. Dr. Ahmet Boyacı: “İnme sonrası fizik tedavi, hastanın hayati tehlikeyi atlatmasının ardından 24 ila 48 saatten itibaren başlayabilir. Hastayı uygun pozisyonlama, sık pozisyon değişimi, eklem hareket açıklığı egzersizleri gibi görece basit uygulamalarla pek çok komplikasyonun önüne geçilebilir. Daha sonra istemli hareketleri teşvik etme, oturma pozisyonuna geçme, sandalyeye transfer gibi aktiviteler ile devam edilir. Ayakta durma, vücut ağırlığını taşıma, yürüme daha ileri aşamalardır. Bu aşamaları hızlandırmak ve geçişi kolaylaştırmada robotik rehabilitasyon başta olmak üzere yüksek teknolojili rehabilitasyon araçları da kullanılabilir. Hastanın günlük yaşamda sürekli yapması gereken giyinme, yemek yeme, tuvalete gitme, banyo yapma gibi aktivitelerde bağımsızlığını kazandırmak sonraki hedeftir.

İnme hastasının durumunun nasıl seyredeceği 3 ayın sonunda netleşmeye başlar. İlk 3 ayda başlayan yoğun fizik tedavi ile kısıtlılıklar mümkün olan en büyük ölçüde aşılabilir. İlk 3 ayda fark edilir düzeyde fonksiyonel kazanımların olması hastanın moral bulmasını ve sosyalleşmesini kolaylaştırır.”

Denizlihaber.com: “Erken rehabilitasyon nasıl yapılır?”
Doç. Dr. Ahmet Boyacı: “İnme ünitelerinde nöroloji, rehabilitasyon hekimleri, fizyoterapist ve hemşireler tarafından yapılır. Hastalar çok kapsamlı bir ekip tarafından tedavi ve takip edilirler. Erken rehabilitasyonda görev odaklı eğitim, yani hastanın bir iş yapabilmesine yönelik eğitimleri tercih ediyoruz. Kolla yemek yemesine, eskiden yaptığı el ve ev işlerini yeniden yapabilmesine yönelik egzersiz programları veriyoruz. Bacak için de yürüme eğitimine yoğunlaşıyoruz. Bir diğer amacımız da beyinde plastisite dediğimiz beynin kendini iyileştirme kapasitesini artırmak.”

Denizlihaber.com: “Gençlerde de inme oranları artıyor. Tedavide genç olmanın avantajı var mı?”
Doç. Dr. Ahmet Boyacı: “Gençlerde daha yoğun bir fizyoterapi yapılabilirken ileri yaşlardaki kişilerde daha az yoğunlukta fizik tedavi ve rehabilitasyon programları uyguluyoruz. Dolayısıyla daha yüklü bir program hastanın daha çabuk iyileşmesine katkıda bulunuyor.”

Denizlihaber.com: “Bu sürece yeniden öğrenme diyebilir miyiz?”
Doç. Dr. Ahmet Boyacı: “İnme sonrası fizik tedavi hastanın kaybettiği yetilerinin geri kazandırılması ve eski hayatının mümkün olduğunda tekrar kurulmasını amaçlar. Bunu hasarlanan beyin dokusunu iyileştirerek değil, sağlam beyin dokularının yeniden organizasyonunu teşvik ederek sağlar. Felçli hastanın el ve kolunu yeniden hareket ettirebilmesi, elini tekrar kullanabilmesi, tekrar yürüyebilmesi en temel tedavi hedefleri arasındadır. Konuşma bozukluğu olan hastalara dil becerileri yeniden öğretilir. Yutma bozukluğu olan hastalara beslenme çözümleri sağlanır ve yutma rehabilitasyonu uygulanır. Tüm bu yeniden öğrenme için inme fizik tedavisi bir nevi zamana karşı yarıştır. Her ne kadar yıllar sonra bile inmeli hastalar fizik tedaviden yarar görebilse de, ilk 3 ay yoğun fizik tedavi en hızlı ve belirgin iyileşmenin önünü açar. Ancak inmenin üzerinden daha uzun zaman geçmiş hastalar umutsuzluğa kapılmamalıdır. En son teknolojik yöntemler, biraz yaratıcılık, bol tekrar ve sabır ile her inme hastası için yeni kazanımlar elde etmek mümkündür.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı