REKLAMI GEÇ

OBEZİTE HASTALARINI AMELİYATTAN SOĞUTAN HURAFELER

OBEZİTE HASTALARINI AMELİYATTAN SOĞUTAN HURAFELER

Kişi eğer diyet ya da sporla kilo veremiyor, obeziteye bağlı sağlık sorunlarının önüne geçilemiyorsa zayıflamak için ameliyat seçeneği uygulanıyor. Ancak, obezite ameliyatları ile ilgili korku uyandıran hurafeler de dilden dile dolaşıyor. “Mide küçültme ameliyatı olanlar ölüyor. Ameliyat olursam, eskisi gibi yemek yiyemeyeceğim. Ameliyat olsam bile tekrar kilo alırım” gibi kaygılar ne kadar doğru. Bütün bu soruların yanıtlarını Denizli Özel Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Namık Özkan verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Haziran 2015 Salı, 10:49

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Namık Özkan, obezite tedavisinde olumlu sonuçları ile hastaların yüzünü güldüren ‘Obezite cerrahisi’ hakkında bilinen yanlışları anlattı.

ic-1

DENİZLİHABER: Obezite ameliyatı ile ilgili hurafeler neler?

DOÇ.DR.NAMIK ÖZKAN: Mide küçültme ameliyatı olanlar ölüyor… Ameliyat olursam, eskisi gibi yemek yiyemeyeceğim… Ameliyat olsam bile tekrar kilo alırım…
Toplumda yer etmiş olan bu tür hurafeler nedeniyle obezite hastaları mide küçültme ameliyatı olmaktan kaçınabiliyor; bunun sonucunda da yaşamlarına fazla kiloların yol açtığı diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarıyla devam etmek zorunda kalıyorlar.
Oysa günümüzde toplumdaki yaygın inanışın aksine obezite cerrahisindeki risk, uzman ellerde yapıldığı takdirde, herhangi bir hastalık nedeniyle uygulanan mide ameliyatlarından daha fazla olmuyor. Üstelik hastalar ameliyat sonrasında 2 yıl içinde fazla kilolarının yüzde 75-90 gibi büyük bir oranından kurtulabiliyorlar!

DENİZLİHABER: Hastaların ameliyattan sonra kilo alma olasılıkları nedir?

DOÇ.DR.NAMIK ÖZKAN: Obezite cerrahisi önerilen hastaların yemek yeme alışkanlıkları sorgulanıyoric-namik-ozkan(şeker yeme, fazla alkol alma vb.) ameliyat kararı ve uygun ameliyatın ne olacağı ona göre belirleniyor. Bazı hastalara hemen ameliyat önerilmeyebiliyor. Obezite derecesine göre uygun ameliyat planlanmış hastalar fazla olan kilolarının, yapılan ameliyata göre yaklaşık yüzde 75-85, bazen de yüzde 90’ını veriyorlar. Kilo verme dönemi yaklaşık 2 yıl kadar sürüyor. Bu kiloyu hastalar koruyabiliyor. Obezite ameliyatları genellikle hastaların az yemek yiyerek doymalarını sağlayan yardımcı bir yöntem. Yani, yemek yeme dürtüsünü azaltarak fazla gıda almalarını önlüyor. Ancak obezite ameliyatı olan kişi ısrarla veya zorla yemek yerse kilo alabiliyor.

DENİZLİHABER: Ameliyat sırasında veya sonrasında komplikasyon gelişebiliyor mu?

DOÇ.DR.NAMIK ÖZKAN: Obezite ameliyatlarından sonra komplikasyon gelişme oranı normal bir mide ameliyatından daha yüksek olmuyor. Ameliyat bölgesinde dikiş açılması, kanama, enfeksiyon ve apse gibi komplikasyonlar oluşabiliyor. Komplikasyonlar ayrıca ek hastalıklar (pıhtılaşma sorunu, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği gibi) sonucu gelişebiliyor. Ancak önlem alındığında bu komplikasyonların oluşması önleniyor. Eğer ameliyatla ilgili, örneğin dikiş açılması gibi bir komplikasyon oluşursa, hastanenin şartları yeterli olduğu takdirde bu sorun kolaylıkla atlatılabiliyor. Hastanede kalış süresi artsa da, komplikasyon uygun tedaviyle ortadan kaldırılabiliyor. Bu yüzden ameliyat yapılan merkezin gelişebilecek komplikasyonların tedavisinde de tecrübeli olması gerekiyor.

DENİZLİHABER: Ameliyat olduktan sonra kilo alan hastalar tekrar ameliyat olabiliyor mu?

ic-2DOÇ.DR.NAMIK ÖZKAN: Obezite ameliyatlarından sonra takip altında olmayan veya verilen diyet ve egzersiz programlarına uymayan hastalar kilo alırlarsa tekrar ameliyat olabiliyorlar. Hasta eğer öncesinde mide kelepçesi ameliyatı olmuşsa, tüp mide veya mide bypass işlemine dönüştürülebiliyor. Çeşitli bypass yöntemleri ile ameliyat gerçekleşebiliyor. Ancak bu tür sonuçların gerçekleşmemesi için hastaların ameliyat öncesinde titizlikle değerlendirilip, en uygun ameliyatın seçilmesi gerekiyor. Bu karar en ideal olarak, multisipliner bir ortamda, yani cerrah, endokrinolog, diyetisyen, psikiyatr, fizik tedavi uzmanı ve plastik cerrahın birlikte olduğu ortamda veriliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı