REKLAMI GEÇ

“Okul ve Kreşlerde hastalıklar artıyor”

“Okul ve Kreşlerde hastalıklar artıyor”

Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Murat İnan, Okul ve Kreş gibi ortamlarda hastalıkların sayısının arttığını belirterek anne ve babaları uyardı.

/ DENİZLİHABER / 1 Mart 2014 Cumartesi, 10:35

Kış aylarında soğuğa bağlı direnç düşmesi sonucu hastalık sayısı özellikle okul ve kreş gibi toplu ortamlarda arttığını söyleyen Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Murat İnan, “Virüs ve bakteriler damlacık enfeksiyonu şeklinde çocuktan çocuğa bulaşır. Üzerinde damlacık olan eşyaları eline alan, ağzına götüren çocuk enfeksiyona yakalanır” diyerek anne ve babaları uyardı.

Kronik hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve yaşlılarda Pnömoni (Zatürre) görülebileceğini vurgulayan Uz.Dr. İnan, yüksek ateş, öksürük ve balgam enfeksiyon hastalıkların belirtisi olduğunu söyledi. Dr. Murat İnan enfeksiyon hastalıkları ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Pasif sigara içiciliği çocuklarda akut bronşit nedeni olabilir”

Bronşit akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut bronşitte etken, sıklıkla virüslerdir. Ayrıca bakteriyel enfeksiyonlar, pasif sigara içiciliği ve reflü de akut bronşite neden olabilir.Tedavide çocuğa bol sıvı verilmesi, istirahatinin sağlanması ve sigara dumanından uzak tutulması gerekir.

“Kronik bronşitin altında yatan hastalık astım olabilir”

Kronik bronşit yakınmaları 4 haftadan uzun sürmesi halinde düşünülür. Ancak bu durumda mutlaka altta yatan bir hastalık vardır. Bu genellikle astımdır. Ayrıca tüberküloz, kistikfibrozis, yabancı cisim ve bağışıklık yetersizliği gibi başka hastalıklar aramak gerekir.

1 yaş altı sigara dumanına maruz kalan ve anne sütü almayan bebeklere dikkat !

Daha çok bir yaşın altında olmak üzere kalabalık ortamda yaşayan, sigara dumanına maruz kalan ve anne sütü almayan bebeklerde Bronşiyolitdaha sık görülür. İlk bulgular burun akıntısı, öksürük ve hafif ateş gibi üst solunum yoluenfeksiyonu şeklindedir. Bir-iki gün içerisinde bunu solunum sayısında artış, göğüste çekilmeler ve hışıltılı solunum izler. Huzursuzluk, beslenme güçlüğü ve kusma gözlenebilir.denizli-tekden-hastanesi-dr-murta-inan-cocuk-enfeksiyonları-ic

Çocuklarda gördüğümüz bir diğer hastalıklar da gastroenterit (bulantı,kusma,ishal), dizanteri (karın ağrısı, kramp) ve rotavirüstür. Rotavirüs özellikle Eylül – Nisan ayları arasında çocuk ve yaşlılarda görülür. Ateş, kusma, bulantı ve sıvı kaybı vardır.Rotavirüs çok bulaşıcıdır.

“Çocuklar tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini muhakkak yıkamalı”

Mikrop bulaşmış su veya gıdayla, mikrobu taşıyan eller yoluyla vücuda alınır. Yuva gibi kalabalık ortamlarda, özellikle çocuklar tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamayı unuttuklarında kolayca yayılır. O kadar bulaşıcıdır ki, genel hijyen koşulları ne kadar iyi de olsa, hemen her çocuk 5 yaşını doldurmadan rotavirüs ishali geçirmiş olmaktadır. Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış aylarında görülür. Özellikle 2 yaş altı küçük çocuklar etkilenir. Erişkinde ise, daha hafif seyreder.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı