REKLAMI GEÇ

Dr. Kul: Her hastaya endoskopi uygulanmaz

Dr. Kul: Her hastaya endoskopi uygulanmaz

Özel Tekden Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, etkili bir tanı aracı olan endoskopinin her hastaya uygulanmaması gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Ocak 2017 Cumartesi, 15:45

Endoskopinin uzman ellerde doğru hastaya uygulanması gerektiğini söyleyen Dr. Kemal Kul, mide ve bağırsak hastalıklarında sadece tanı için değil, takip ve tedavi amaçlı olarak da kullanılan endoskopinin çıplak gözle dışarıdan görülemeyen organlara özel cihazlarla ulaşılmasını sağladığını ifade etti.

Gelişen teknolojilerle hastaya daha konforlu bir uygulama süreci yaşatan yöntemin incelenecek organa göre değişik isimler aldığını kaydeden Dr. Kul, “Midenin incelenmesi için yapılan endoskopi işlemine ‘gastroskopi’ diyoruz. Endoskopik uygulamalarda dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi, diğer tıbbi tetkikler gibi yöntemin sadece gerektiği zamanlarda uygulanmasıdır. Hastanın yaşı ve şikayetinin süresi bu gerekliliğin belirlenmesinde etkilidir. Endoskopi uygulamalarından, üst endoskopi olarak da bilinen gastroskopinin uygulanabileceği belli durumlar; kilo kaybı, kansızlık, ailede ülser veya kanser varlığı, nedeni bilinmeyen bulantı veya kusma, yutma güçlüğü, tedavilere yanıt vermeyen reflü belirtileri, üst mide bağırsak sistemi kanamaları, ülser şeklinde sıralanabilir. Diğer bir endoskopi türü olan alt endoskopi de kanama, radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen ülser, nedeni
bilinmeyen demir eksikliği anemisi, ağrılı bağırsak hastalığı ön tanısı ve kolon kanseri şüphesi olan hastalar için, etkili bir tanı ve tedavi aracı olabilmektedir” dedi.

“ACISIZ VE AĞRISIZ BİR İŞLEMDİR”
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanarak yapıldığını anlatan Uz. Dr. Kemal Kul, “Özel bir durum olmadığı takdirde de endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir. Endoskopik uygulamalar sadece görüntüleme ve tanı için değil, tedavi aracı olarak da kullanılabilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı