REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Cem Yıldırım sarı nokta hastalığı ve tedavisini anlattı

Prof. Dr. Cem Yıldırım sarı nokta hastalığı ve tedavisini anlattı

Özel Gözakademi Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Cem Yıldırım ile sarı nokta hastalığı ve tedavisi üzerine konuştuk. Prof. Dr. Yıldırım, sarı nokta hastalığını tüm detaylarıyla anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Aralık 2017 Perşembe, 09:43

Özel Gözakademi Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Cem Yıldırım, görme kalitesinde ciddi oranda azalmalara yol açan sarı nokta hastalığını ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Denizlihaber.com: Sarı Nokta Nedir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Gözümüzün görme fonksiyonu dört aşamada gelişir. Bu aşamalar, odaklama, gözde görüntünün oluşması, gözden beyne ileti ve beyinde görüntünün oluşması şeklindedir. Sarı nokta, gözde retina sinir tabakasında görüntünün oluştuğu merkezin anatomik istemidir. Yaşlanmaya bağlı gelişen sarı nokta dejenerasyonu tüm dünyada 65 yaş üstünde birinci sırada görme azlığı nedenidir. Ancak gerek çocuklarda gerek genç yaşlarda gerekse kırklı altmışlı yaşlarda ve altmış yaş sonrasında görülen birçok hastalığı vardır.

Denizlihaber.com: Sarı Nokta Hastalıkları Nelerdir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Gözün görme merkezi dediğimiz hastalıklarıdır. Çocukluk yaşta oluşan sarı nokta hastalıkları genetik olarak veya akraba evlilikleri gibi nedenlerle oluşur ve gözün tam gelişememesinden kaynaklanır. 20 ve 40 yaş arası grupta, özellikle sigara içen, stresli, yüksek tansiyonu olan, değişik nedenlerle yüksek kortizon tedavisi uygulanan kişilerde yine sık görülür. Sinek uçuşmaları, şimşek çakmaları sarı noktada zar oluşumu gibi durumlar ile oluşur. En çokta 60 65 yaş üzerinde sarı nokta hücrelerin görme kaybıyla ortaya çıkan bir sarı nokta hastalığı vardır.

Denizlihaber.com: Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Sarı nokta, görüntünün oluştuğu bir bölgedir. O bölgede ki hastalıklar, görme bulanıklığı ile başlar veya ani görme azlığı ile de başlayabilir. Yine yavaş yavaş oluşan görme kaybı da sarı nokta hastalığının belirtisi olabilir. Düz bir cismi eğik görme, kırık görme, bir cismi sarı, yeşil veya büyük küçük görme gibi bulguların yanında merkezi görmenin kaybolup görme gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler görüldüğünde bir göz hekimine gidilmesi şarttır.

Denizlihaber.com: Sarı Nokta Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: Çocuklarda bu rahatsızlık varsa kendileri fark edemezler. Ama çocuk, televizyona yakından bakıyorsa, gözde titreme varsa, anne ve babayı tanımıyorsa, akraba evliliği varsa, erken doğum varsa vücudunda beyin veya zihinsel başka problemleri varsa muhakkak göz hekimine gitmeli. Onun dışında hiçbir rahatsızlığı yokken bile her çocuk, 0, 2, 4, 6 yaşta mutlaka bir göz taramasından geçirilmeli. Aynı konu 65 yaş üstü için de geçerlidir. 65 yaş üstü her bireyde oluşabilecek bir hastalıktır. Çünkü hücre kaybı kaçınılmazdır ama bunun evreleri vardır. Önemli olan erken evrede tespit edilip gerekli tedavinin uygulanmasıdır. Sarı nokta hastalığında rutin muayene ile tanı konulabildiği gibi, göz anjiografisi, göz topografisi gibi yöntemlerle hastalığın derecelendirilmesi ve tiplendirmesi yapılabilmektedir.

Denizlihaber.com: Sarı Nokta Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Prof. Dr. Cem Yıldırım: En sık görülen sarı nokta hastalığı, yaşa bağlı olanıdır. Yaşa bağlı oluşan sarı nokta hastalığının ıslak (kanamalı) tip ve kuru (kanamasız) tip olmak üzere iki tipi vardır. Kuru (kanamasız) tipte görme yavaş yavaş azalır, hücre kaybı vardır başka ek bir sorun yoktur. Bu durumda tedavide hücre kaybına destek olacak beslenme ve ilaç tedavisi uyguluyoruz ve hastayı takibe alıyoruz. Eğer ıslak (kanamalı) tipte ise, göz içi iğne tedavileri uygulanmakla beraber uzun soluklu bir tedavidir. Yaklaşık 2 yıla yakın süreler ve çok ileri saflarında ise cerrahi yöntemler uygulanır. Bunun dışında sarı noktada zar veya delik oluşumunda ameliyat uygulamaları yapılmaktadır.

İLETİŞİM:
ADRES: Merkezefendi Mah. 29 Ekim Bulvarı 438 Sok. No:15 Merkezefendi/DENİZLİ
4449193
www.gozakademi.com.tr
info@gozakademi.com.tr

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı